Пене с карфиол и сметана
Леко пикантните вкусове на карфиола и лука в тази рецепта чудесно се открояват на фона на пастата и сметаната, а нужната допълнителна свежест е оставена на пресния магданоз и лимоновата кора.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 1 кг карфиол, нарязан на розички
- 4 с. л. зехтин
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 200 мл сметана
- 500 г пене или макарони
- 2 с. л. нарязан магданоз
- сол и черен пипер на вкус
- настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне
- 1.
В тенджера се кипват 5 л вода с 1 с. л. сол. Слага се карфиолът и след 4 мин. се изважда. Отцежда се добре, като водата от варенето се запазва.
- 2.
В тиган се загрява зехтинът на средно силен огън и се сипва лукът. Разбърква се около 15 мин., докато се зачерви добре. Добавят се карфиолът и сметаната и се разбърква още 2–3 мин. Посолява се на вкус и се подправя с черен пипер.
- 3.
Във водата от карфиола се слага да се свари пастата според времето, посочено на опаковката. Отцежда се, като се запазват 100 мл от водата.
- 4.
Сварените пене се разбъркват с карфиола и отделената вода и се сервират веднага, поръсени с лимоновата кора.
Идея: Опитайте и постния вариант без сметана.