Начало За нас Реклама Контакти

Пелмени

Снимка за Пелмени
140
Време за приготвяне: 140 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Думата "пелмен" произлиза от коми-пермякския език, който се говори по западните подножия на Урал и в превод означава "ухо от хляб". Въпреки неславянския си произход (народите коми са угро-фински) вкусните пълнени тестени форми от векове са един от символите на руската кухня.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за тестото:
  2. 400 г брашно
  3. ½ ч. л. сол
  4. 100 мл прясно мляко
  5. 100 г кисело мляко
  6. 1 яйце
  7. 1 с. л. олио
  8. 1 дафинов лист
  9. за плънката:
  10. 300 г смляно месо – телешко, свинско или агнешко
  11. 1 с. л. ситно нарязан лук
  12. ½ скилидка ситно нарязан чесън
  13. 3 с. л. сметана
  14.  сол и шарен пипер на вкус
  15.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява със солта. Двата вида мляко се разбъркват с яйцето и олиото. В брашното се прави кладенче, вътре се сипва течната смес и се омесва средно твърдо тесто. Оставя се да постои 30 мин.

  2. 2.

    Смляното месо се обърква с лука, чесъна, сметаната, сол и пипер на вкус.

  3. 3.

    Тестото се разточва върху набрашнен плот на тънък лист с дебелина 2 мм и се нарязва на кръгчета с диаметър 12 см. В центъра на всяко се слага по 1 с. л. от плънката и се загръща на полумесец. Краищата на полумесеца се защипват.

  4. 4.

    Слагат се да заврат 2 л вода с 1 дафинов лист и 1 ч. л. сол. В леко къкрещата вода се пускат по 4-5 пелмена за 5 - 7 мин., докато изплуват на повърхността.

  5. 5.

    Пелмените се ядат горещи и могат да се поднесат в чашки заедно с бульона, в който са се варили, или да се залеят с разтопено масло, заквасена сметана, оцет или горчица.

  6.  

Подходящи типове вина
Февр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари