Пелмени
Думата "пелмен" произлиза от коми-пермякския език, който се говори по западните подножия на Урал и в превод означава "ухо от хляб". Въпреки неславянския си произход (народите коми са угро-фински) вкусните пълнени тестени форми от векове са един от символите на руската кухня.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 400 г брашно
- ½ ч. л. сол
- 100 мл прясно мляко
- 100 г кисело мляко
- 1 яйце
- 1 с. л. олио
- 1 дафинов лист
- за плънката:
- 300 г смляно месо – телешко, свинско или агнешко
- 1 с. л. ситно нарязан лук
- ½ скилидка ситно нарязан чесън
- 3 с. л. сметана
- сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява със солта. Двата вида мляко се разбъркват с яйцето и олиото. В брашното се прави кладенче, вътре се сипва течната смес и се омесва средно твърдо тесто. Оставя се да постои 30 мин.
- 2.
Смляното месо се обърква с лука, чесъна, сметаната, сол и пипер на вкус.
- 3.
Тестото се разточва върху набрашнен плот на тънък лист с дебелина 2 мм и се нарязва на кръгчета с диаметър 12 см. В центъра на всяко се слага по 1 с. л. от плънката и се загръща на полумесец. Краищата на полумесеца се защипват.
- 4.
Слагат се да заврат 2 л вода с 1 дафинов лист и 1 ч. л. сол. В леко къкрещата вода се пускат по 4-5 пелмена за 5 - 7 мин., докато изплуват на повърхността.
- 5.
Пелмените се ядат горещи и могат да се поднесат в чашки заедно с бульона, в който са се варили, или да се залеят с разтопено масло, заквасена сметана, оцет или горчица.