Печено телешко с хрупкава коричка
С това апетитно предложение с телешко месо можете да отбележите всеки от януарските празници. Вкусът на месото се обогатява с коричка от лук и бадеми, а сосът от мащерка, магданоз и бяло вино му придава сочност и свежест.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1,2 кг телешко месо с ребра
- 2 с. л. зехтин
- 2 кубчета MAGGI® Костиля бульон
- зелен пипер на вкус
- за коричката:
- 200 г лук, нарязан на полумесеци
- 2 с. л. зехтин
- 2 филии бял хляб
- 2 с. л. филирани бадеми
- 1 жълтък
- 1 разбит белтък
- 1 с. л. пълнозърнеста горчица
- 1 ч. л. мащерка
- за соса:
- 1 ч. л. мащерка
- 1 ч. ч. бяло вино
- 1 ч. л. царевично нишесте
- 2 с. л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се подготвя, като се изрязват ненужната мазнина и ципите. Поръсва се със стрития MAGGI® Костиля бульон и със зеления пипер, след което се намазва със зехтина. Слага се да се пече в загрята на 220°С фурна за 15 мин. След това температурата се намалява до 190°С и телешкото се пече още 30 мин. за сурово, 45 мин. за средно и 1 час за добре изпечено месо.
- 2.
Междувременно в зехтина за коричката се задушава на слаб огън лукът за 20 мин. След това се пасира и се смесва с трохите от хляба, бадемите, жълтъка, хряна и мащерката. Сместа трябва да е мека, но не течна.
- 3.
30 мин. преди края на печенето месото се покрива с коричката. Щом се изпече, се увива с фолио и се оставя да почине 15 мин. на топло.
- 4.
Сосът се приготвя, като се изцежда мазнината от тавата, в която се е пекло телешкото, налива се виното и се оставя да ври. С дървена бъркалка се обират полепналите парченца месо. Когато изври 1/3 от течността, се добавя нишестето, разтворено в 2 с.л. студена вода, и се разбърква, докато се сгъсти. Подправя се на вкус и се поръсва с магданоза.
Вариации:
1. Опитайте със свински котлети вместо с телешко.
2. За по-екзотичен вкус заменете бадемите с кашу.