Начало За нас Реклама Контакти

Печено телешко с хрупкава коричка

Снимка за Печено телешко с хрупкава коричка
75
Време за приготвяне: 75 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

С това апетитно предложение с телешко месо можете да отбележите всеки от януарските празници. Вкусът на месото се обогатява с коричка от лук и бадеми, а сосът от мащерка, магданоз и бяло вино му придава сочност и свежест.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1,2 кг телешко месо с ребра
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 кубчета MAGGI® Костиля бульон
  •   зелен пипер на вкус
  • за коричката:
  • 200 г лук, нарязан на полумесеци
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 филии бял хляб
  • 2 с. л. филирани бадеми
  • 1 жълтък
  • 1 разбит белтък
  • 1 с. л. пълнозърнеста горчица
  • 1 ч. л. мащерка
  • за соса:
  • 1 ч. л. мащерка
  • 1 ч. ч. бяло вино
  • 1 ч. л. царевично нишесте
  • 2 с. л. нарязан магданоз

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се подготвя, като се изрязват ненужната мазнина и ципите. Поръсва се със стрития MAGGI® Костиля бульон и със зеления пипер, след което се намазва със зехтина. Слага се да се пече в загрята на 220°С фурна за 15 мин. След това температурата се намалява до 190°С и телешкото се пече още 30 мин. за сурово, 45 мин. за средно и 1 час за добре изпечено месо.

  2. 2.

    Междувременно в зехтина за коричката се задушава на слаб огън лукът за 20 мин. След това се пасира и се смесва с трохите от хляба, бадемите, жълтъка, хряна и мащерката. Сместа трябва да е мека, но не течна.

  3. 3.

    30 мин. преди края на печенето месото се покрива с коричката. Щом се изпече, се увива с фолио и се оставя да почине 15 мин. на топло.

  4. 4.

    Сосът се приготвя, като се изцежда мазнината от тавата, в която се е пекло телешкото, налива се виното и се оставя да ври. С дървена бъркалка се обират полепналите парченца месо. Когато изври 1/3 от течността, се добавя нишестето, разтворено в 2 с.л. студена вода, и се разбърква, докато се сгъсти. Подправя се на вкус и се поръсва с магданоза.

Вариации:
1. Опитайте със свински котлети вместо с телешко.
2. За по-екзотичен вкус заменете бадемите с кашу.

Галерия
Ян. 2009
Още подобни рецепти
Коментари