Печено сирене в билкова коричка
Още античният латински мислител и поет Ювенал (60 - 140 г.) се е досетил колко е важно здравият дух да има силна и здрава материална обвивка и в една от прочутите си сатири е изрекъл крилатата фраза Mens sana in corpore sano. В желанието си да ви предложим нещо хем вкусно, хем здравословно, се спряхме точно на подобна комбинация, при която външната обвивка е също толкова полезна за вашето здраве, както и това, което се крие под нея.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг прясно сирене, сирене рикота или фина обезмаслена извара
- 2 с. л. прясна мащерка или чубрица
- 2 с. л. пресен розмарин
- 2 с. л. пресен риган
- 3 с. л. пресен мазганоз
- 3 с. л. пресен лук
- 2 скилидки пресован чесън
- 5 с. л. зехтин Extra Virgin
- 1 ч. л. млян черен пипер
- сол по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Сиренето се отцежда и подсушава от останалата влага. Слага се в подходящ съд за печене.
- 2.
Всички зелени подправки се нарязват на ситно и се смесват. С тях се покрива сиренето, поръсва се зехтинът, съдът се покрива с фолио и се оставя за 6 часа в хладилника.
- 3.
След като попие ароматите, фолиото се отстранява и сиренето се запича в загрята фурна на 220°С за 30 мин.
Пресните подправки могат да се заменят със сухи, но количеството се намалява с 2/3.