Печено агнешко месо с пролетна гарнитура
Неоспоримата класика на българската кулинарна пролет, агнешкото със зелении е в състояние да изкуши всеки, дори и този, който се кълне в липсата на вкус за тази чудна и родна комбинация.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г агнешко месо
- 3 с. л. олио
- 2 с. л. масло
- 1 ч. ч. вино
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 1 ч. ч. ориз
- 2 ч. ч. зеленчуков бульон
- 500 г лапад, киселец или спанак, нарязан на ситно
- 4 стръка пресен лук, нарязан на ситно
- 3 с. л. нарязан пресен джоджен
- 100 г овче сирене
- 2 яйца
- изцедено кисело мляко за гарниране
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на порции, посолява се, намазва се с олиото, поръсва се с червен пипер и се обтрива с половината от нарязания пресен лук и джоджен. Поставя се в тава, залива се с виното, завива се с фолио и се пече около 1 час на 180° С. Отстранява се фолиото, намазва се с масло и се допича, докато се зачерви.
- 2.
През това време в 1 с. л. масло и 1 с. л. олио се запържват леко лукът и чесънът, прибавя се измитият ориз, всичко се разбърква 1-2 мин., слагат се зеленината, пресният лук, джодженът и отново се разбърква. Налива се бульонът. Оставя се да покъкри, докато оризът поеме цялата течност. Прибавят се натрошеното сирене и леко разбърканите яйцата. Ястието се бърка, докато се пресекат яйцата и се подправя се на вкус.
- 3.
Изпеченото месо се гарнира с ориза и лъжица изцедено кисело мляко.