Печено агнешко бутче с джин
Хвойновият дъх на джина, смолистият аромат на ригана и характерният мирис на сготвения чесън хармонират с агнешкото месо по неповторимо съблазнителен начин.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 1 агнешко бутче
- 100 мл зехтин
- 1 ч. л. риган
- 3 скилидки чесън, пресовани
- 50 мл джин
- 1 ч. л. морска сол
- 1 ч. л. черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Бутчето се обезкостява, обтрива се с морска сол, черен пипер, риган, чесън и джин. Слага се в тавичка и се залива със зехтина. Отново добре се обтрива. Оставя се да се маринова поне 2 часа на хладно. Завива се на стегнато руло и се овързва на няколко места със здрав бял памучен конец, за да запази формата си при печене.
- 2.
Месото се поставя върху решетка и се слага да се пече 20 мин. във фурна, загрята на 220° С, и се допича 90 - 120 мин. на 150° С или докато месото стане крехко. По време на печенето се обръща няколко пъти, за да се зачерви равномерно.