Печени пълнени картофи
Трудно ще се намери по-добра гарнитура, а защо не и основно ястие, от печения картоф – уханен, сгряващ и засищащ.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 8 средни картофа
- 2 с. л. зехтин или олио
- 5 с. л. едра морска сол
- за пълнежа:
- 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
- 1 с. л. зехтин
- 100 г бабек , нарязан на тънки резени
- 1 печена чушка, нарязана на ивички
- 100 г топено сирене, нарязано на малки кубчета
- 100 г кашкавал, настърган
- 1 яйце
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се измиват много добре с четка, подсушават се и се набождат с вилица на няколко места. Намазват се със зехтин. Овалват се в морска сол. Останалата сол се поръсва по дъното на тавичка, отгоре се подреждат картофите и се слагат на 170° С за около 1 час, докато омекнат.
- 2.
Срязват се по дължина, като острието на ножа трябва да стигне до средата на картофа. Внимателно се стискат двата срещуположни края, за да се отвори в картофа място за пълнеж.
- 3.
Празът се слага в сгорещения зехтин и се разбърква 1-2 мин., докато омекне. Добавя се бабекът и се разбърква, докато леко се зачерви и стане ароматен. Прибавя се печената чушка. Отстранява се от огъня. Слагат се топеното сирене, кашкавалът, магданозът и яйцето.
- 4.
Напълват се картофите и преди поднасяне се запичат 10 - 15 мин. на 200°С или докато се зачерви пълнежът.