Печени пресни картофи с розмарин и сирене
Простотата на ястията с картофи е едно от най-големите им достойнства. В тази семпла рецепта са използвани типични италиански продукти, които чудесно допълват нежната консистенция и финия вкус на запечените картофки.
СъставНеобходими продукти за 4
- 1 кг пресни картофи
- 2 стръка розмарин
- 200 г моцарела или овче сирене
- 100 г пармезан или кашкавал
- 200 г чери домати
- 2 с. л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се измиват, без да се белят, нарязват се на еднакви парчета и се слагат да се сварят за 10 мин. на умерен огън. Прецеждат се и се подсушават.
- 2.
Картофите се посоляват и се разбъркват с розмарина, зехтина и черния пипер. Подреждат се в тавичка, като се редуват с нарязаната моцарела. Отгоре се слагат доматчетата и всичко се поръсва с пармезана. Слагат се да се пекат във фурна, загрята до 200° С за 20 мин., докато се зачервят добре. Поднасят се горещи.