Печени патладжани с доматен сос
Едва ли има по-лесно възприемана и подложена на обожание патладжанена комбинация от тази с доматен сос. Директното взаимно допълване на вкусовите профили (землисто-горчивия на патладжана и сладко-киселия на домата) създава усещането за неразрушим и безкрайно удовлетворяващ баланс.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 патладжана
- 100 мл зехтин
- 2 скилидки чесън, нарязани на тънки кръгчета
- 500 г домати, обелени и ситно нарязани
- 1 с. л. доматено пюре
- 2 с. л. босилек, ситно нарязан
- 50 г пармезан, настърган
-
морска сол
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се срязват наполовина. Сърцевината им се нарязва на квадратчета, като не бива да се разрязва кората. Слагат се за 10 мин. в голям съд с вода и шепа морска сол. Измиват се, подсушават се и се слагат в тавичка. Заливат се със 70 мл от зехтина. Слагат се да се пекат в предварително загрята фурна на 180° С за 30 мин.
- 2.
През това време в останалия зехтин се слага чесънът, разбърква се, докато остане ароматен, и се сипват доматите и доматеното пюре. Подправят се със сол и пипер на вкус. Разбъркват се 10 - 12 мин., докато се сгъстят. Слага се босилекът.
- 3.
Патладжаните се заливат с доматения сос и се поръсват със сиренето. Запичат се още 10 - 20 мин., докато се зачервят. Поднасят се поръсени с пресен босилек.