Начало За нас Реклама Контакти

Печени патладжани с доматен сос

Снимка за Печени патладжани с доматен сос
80
Време за приготвяне: 80 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Едва ли има по-лесно възприемана и подложена на обожание патладжанена комбинация от тази с доматен сос. Директното взаимно допълване на вкусовите профили (землисто-горчивия на патладжана и сладко-киселия на домата) създава усещането за неразрушим и безкрайно удовлетворяващ баланс.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 патладжана
  2. 100 мл зехтин
  3. 2 скилидки чесън, нарязани на тънки кръгчета
  4. 500 г домати, обелени и ситно нарязани
  5. 1 с. л. доматено пюре
  6. 2 с. л. босилек, ситно нарязан
  7. 50 г пармезан, настърган
  8.  морска сол
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Патладжаните се срязват наполовина. Сърцевината им се нарязва на квадратчета, като не бива да се разрязва кората. Слагат се за 10 мин. в голям съд с вода и шепа морска сол. Измиват се, подсушават се и се слагат в тавичка. Заливат се със 70 мл от зехтина. Слагат се да се пекат в предварително загрята фурна на 180° С за 30 мин.

  2. 2.

    През това време в останалия зехтин се слага чесънът, разбърква се, докато остане ароматен, и се сипват доматите и доматеното пюре. Подправят се със сол и пипер на вкус. Разбъркват се 10 - 12 мин., докато се сгъстят. Слага се босилекът.

  3. 3.

    Патладжаните се заливат с доматения сос и се поръсват със сиренето. Запичат се още 10 - 20 мин., докато се зачервят. Поднасят се поръсени с пресен босилек.
     


Подходящи типове вина
Септ. 2012
Още подобни рецепти
Коментари