Печени патладжани и тиквички със салца Блъди Мери
Свежата пикантност на кървавия коктейл много лесно се съчетава със сладките, горчивите и землистите вкусове на печените зеленчуци.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за зеленчуците:
- 3 патладжана
- 2 тиквички
- 50 мл зехтин
- 3 с. л. маслинена паста
- 150 г пушена моцарела или пушено топено сирене
- за салцата:
- 4 зрели домата, обелени и нарязани на малки кубчета
- 1 стрък селъри
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
- 8 зелени маслини с бадем, нарязани на кръгчета
- 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
- 25 мл лимонов сок
- 4 с. л. водка
- 4-5 капкитабаско Чипотле
- 1 ч. л. сос уорчестър
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните и тиквичките се нарязват на резени с дебелина 3 мм. Патладжаните се слагат в дълбока купа с 3 литра студена вода и шепа морска сол, разбъркват се и се оставят да постоят 20 мин., измиват се и се подсушават. Намазват се от двете страни със зехтин и се слагат в тавичка. Пекат се около 20 мин. във фурна загрята на 200°С или докато се зачервят.
- 2.
Изпечените резени патладжан и тиквички се намазват с маслинената паста и в средата на всеки се слага по резенче пушено сирене. Навиват се на рулца и се запичат 10 мин. на 200° С преди поднасяне.
- 3.
За салцата всички продукти се смесват и се подправят със сол и лимонов сок на вкус.
- 4.
Запечените зеленчуци се поднасят със салцата.