Печени миди

Ако обичате миди, сигурно поне веднъж сте си пекли върху парче ламарина на жив огън някъде на плажа. Придружени с бутилка бяло вино от един лев с амбалажа и два-три лимона, това си беше едно прекрасно угощение. Такава романтика вече почти не можете да срещнете по Черноморието, защото не останаха незастроени и самотни плажове. Но пък можете да си припомните вкуса на мидите, макар и леко префасонирани и изпечени у дома.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1.5 кг пресни миди с черупките
- 3 скилидки чесън, нарязан на ситно
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 4-5 лъжици ситно нарязан магданоз
- 3 с.л. трохи от бял хляб
- 100 г меко масло
- сок от 1 лимон
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Мидите се измиват добре и се слагат да се сварят във вряща вода за 8 мин., или докато се отворят. Мидите, които не се отворят, се изхвърлят.
- 2.
Половината черупки се изхвърлят, а ядките се слагат в останалите черупки. Мидите се слагат в намаслена тава за печене.
- 3.
Пасират се заедно трохите, чесънът, лимоновият сок, маслото, лукът и магданозът. Подправят се със сол и пипер. Сместа се разпределя върху мидите.
- 4.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200°С около 8 мин. Сервират се веднага с лимон, прясна салата и фокача.
Съвет! Пресни миди можете да купите всяка сряда и петък от веригата магазини МЕТРО.