Начало За нас Реклама Контакти

Печени кюфтета с праз

Снимка за Печени кюфтета с праз
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тези ароматни и апетитни кюфтенца са достойна и по-здравословна алтернатива на един от безспорните фаворити сред българските домашни ястия – пържените кюфтета.  

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 500 г телешка кайма
  2. 1 филия пълнозърнест хляб
  3. 50 мл прясно мляко
  4. 4 яйца
  5. ½ ч. л. черен пипер
  6. 1 ч. л. чубрица
  7. 500 г праз, нарязан на кръгчета
  8. 50 г масло
  9. 50 мл бяло вино
  10. 50 г топено сирене
  11. 1 с. л. лимонов сок
  12.  морска сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Средата от хляба се залива със студеното мляко, оставя се да постои 5 мин. и се стрива на трохи. Смесва се с каймата и се добавят 1 яйце, черният пипер, чубрицата и морска сол на вкус. Меси се в продължение на 7-8 мин., докато сместа стане хомогенна. Оформят се кюфтета и се оставят да постоят 30 мин. в хладилника.

  2. 2.

    Празът се запържва в стопеното масло, докато леко порозовее. Залива се с бялото вино и се оставя да ври, докато виното почти се изпари. Сипва се в тавичка. Отгоре се подреждат кюфтетата и се запичат 15 мин. на 180˚ С.

  3. 3.

    Останалите яйца се разбъркват с настърганото топено сирене и лимоновия сок. Кюфтета се заливат и се допичат за 15 мин. или докато яйчната смес се зачерви.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2013
Още подобни рецепти
Коментари