Печени кюфтета с праз
Тези ароматни и апетитни кюфтенца са достойна и по-здравословна алтернатива на един от безспорните фаворити сред българските домашни ястия – пържените кюфтета.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г телешка кайма
- 1 филия пълнозърнест хляб
- 50 мл прясно мляко
- 4 яйца
- ½ ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. чубрица
- 500 г праз, нарязан на кръгчета
- 50 г масло
- 50 мл бяло вино
- 50 г топено сирене
- 1 с. л. лимонов сок
-
морска сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Средата от хляба се залива със студеното мляко, оставя се да постои 5 мин. и се стрива на трохи. Смесва се с каймата и се добавят 1 яйце, черният пипер, чубрицата и морска сол на вкус. Меси се в продължение на 7-8 мин., докато сместа стане хомогенна. Оформят се кюфтета и се оставят да постоят 30 мин. в хладилника.
- 2.
Празът се запържва в стопеното масло, докато леко порозовее. Залива се с бялото вино и се оставя да ври, докато виното почти се изпари. Сипва се в тавичка. Отгоре се подреждат кюфтетата и се запичат 15 мин. на 180˚ С.
- 3.
Останалите яйца се разбъркват с настърганото топено сирене и лимоновия сок. Кюфтета се заливат и се допичат за 15 мин. или докато яйчната смес се зачерви.