Гювече с пиле, праз и сирене
Удобството на гювечетата е, че предлагат индивидуални порции от сготвени заедно продукти, които много бързо се запичат, така че да станат още по-вкусни.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. зехтин
- 100 г бекон, нарязан на кубчета
- 600 г пилешко филе, нарязaно на кубчета от
- 2 стръка праз, нарязани на кръгчета
- 200 г наденички, нарязани на малки парченца
- 1 малка сушена чушка
- 100 г топено сирене
- 1 ч. л. листа от прясна мащерка
- 2 сварени картофа, нарязани на кръгчета
- 100 г сирене
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 2 печени чушки, нарязани на ивички
- 100 г настърган кашкавал
- 8 пъдпъдъчи или 4 кокоши яйца
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се загрява и в него се слага беконът. Разбърква се, докато се зачерви. Добавя се месото, разбърква се на силен огън, докато се леко се зачерви. Прибавят се празът, наденицата и натрошената чушка и отново се бърка, докато остане само на мазнина. Прибавя се нарязаното топено сирене. Подправя се със сол, пипер и мащерката.
- 2.
Картофите се разбъркват с натрошеното сирене, магданоза и печените чушки и се разпределят на дъното на 4 гювечета.
- 3.
Месото се слага върху картофите. Затварят се с капачета и се пекат 20 мин. в загрята фурна на 200° С. Махат се капачетата и отгоре се чукват яйцата и се пoръсва кашкавалът. Запичат се отново 7-8 мин., докато побелее белтъкът, и се сервират.