Пилешка яхния с картофи
Яхниите са сочни, горещи и носят уют и спокойствие. Освен това се правят лесно и макар да отнемат малко повечко време, всяка минута е напълно оправдана заради невероятно вкусния краен резултат.
СъставНеобходими продукти за 5-6 порции
- 2 с. л. краве масло, по желание пречистено
- 1 пиле, нарязано на порции
- 2 с. л. зехтин
- 400 г лук, нарязан на полумесеци
- 1 морков, нарязан на кръгчета
- 1 резен целина или 1 пащърнак, нарязан на кубчета
- 1 с. л. червен пипер
- 1 с. л. доматено пюре
- 1 дафинов лист
- 500 мл горещ пилешки, зеленчуков бульон или вода
- 800 г картофи, обелени и нарязани на едри кубчета
- 1 зелена чушка, нарязана на кубчета
- 2 средни домата, обелени и нарязани на малки кубчета
- 1 ч. л. чубрица
- 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се сгорещява и в него се слагат парчетата месо да се зачервят леко от всички страни. Посолява се и се отстранява от огъня.
- 2.
В друг съд се загрява зехтинът. Слагат се лукът, морковът и целината и се разбъркват, докато лукът си подвие крайчетата. Прибавят се червеният пипер и доматеното пюре. Разбъркват се. Добавят се парчетата месо и дафиновият лист. Заливат се с горещия бульон или вода. Ястието се оставя да ври на тих огън около 50 мин. или докато месото омекне.
- 3.
Сипват се картофите, леко се посоляват и се разбъркват. Ястието се оставя да поври още 15 мин. Прибавят се чушката, доматите и чубрицата. Ястието може да се остави да поври още 10 мин. до готовност или да се сипе в тавичка и да се запече във фурна загрята на 200 ͦС около 20 мин., докато се зачерви и картофите омекнат. Сервира се поръсено с магданоза.