Печени кюфтета с кимион
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Пикантните кюфтенца с доматен сос в тази рецепта са допълнени с типичното за Ориента ухание на кимион, което често се появява в българските национални ястия като отчетливо влияние на турската кухня.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г кайма
- 3 филии сух бял хляб
- 100 мл прясно мляко
- 1 връзка пресен лук, нарязанa на ситно
- 1 яйце
- 5 скилидки чесън, счукани
- ½ ч. л. смлян кимион
- ½ ч. л. лют червен пипер
- 100 г кашкавал, нарязан на малки кубчета
- 2 кисели краставички, нарязани на ситно
- 1 с. л. доматено пюре
- 400 г домати, обелени и нарязани на ситно
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Хлябът се накисва в млякото, изтисква се и се натрошава.
- 2.
Каймата се омесва с хляба, лука, яйцето, чесъна, кимиона и лютия пипер. Посолява се и се подправя с черен пипер. Меси се поне 10 мин. Добавят се кашкавалът и киселите краставички.
- 3.
Оформят се малки кюфтенца, които се слагат в тава. Доматите се смесват с доматеното пюре, леко се подправят и с тях се заливат кюфтенцата. Пекат се 30 мин. на 180° С, или докато се зачервят.
Подходящи типове вина
Септ. 2011
Още подобни рецепти
Коментари