Печени домати с пармезан
Съчетанието от домати и сирене отдавна си е спечелило статут на класика, но ние ви поднасяме царя на зеленчуците в средиземноморска компания – пармезан, босилек, риган и маслини. Ястието е съвсем леко пикантно благодарение на лютия сос и завършва с фина нотка на сусам.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 средно големи домата
- 1 с. л. пълнозърнеста дижонска горчица
- 2 с. л. зехтин екстра върджин
- 4 с. л. трохи от хляб
- 1 стрък пресен лук, нарязан на ситно
- 4 с. л. зелени маслини, нарязани на кръгчета
- 1 печена чушка, нарязана на ситно
- ½ ч. л. риган
- 1 с. л. босилек, нарязан на ситно
- ½ ч. л. Табаско чипотле
- 4 с. л. настърган пармезан
- 1 с. л. сусам за поръсване
- сол на вкус
- шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Доматите се срязват на две и леко се издълбават. Посоляват се малко и се намазват с горчица.
- 2.
Трохите се смесват със зехтина, маслините, чушката, ригана, лука, босилека, лютия сос и пармезана. С получената смес се пълнят доматите, поръсват се със сусама и се слагат да се запекат в загрята фурна на 200°С за 10-15 мин.
Вариации - Прибавете към сместа леко запържен бекон или гъби.