Печени агнешки пържолки под кора
В навечерието на Димитровден ви предлагаме ястие, с което да отбележите празника подобаващо. Традицията повелява на този ден да се яде овнешко месо, но винаги можете да го замените с агнешко и да приготвите тези апетитни пържоли.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 пържоли от бута
- сок от 1 лимон
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 1 с. л. пресен риган или 1 ч.л. сушен
- 2 с. л. зехтин
- 2 големи глави лук, нарязан на полумесеци
- 2 дафинови листа
- 150 мл бяло вино
- 2 ч. ч. брашно
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- варени картофи за гарнитура
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се риганът, черният пипер, лимоновата кора и лимоновият сок. С получената марината се намазват пържолите и се оставят да постоят 4 часа или през нощта на хладно.
- 2.
Фурната се загрява на 160°С. Пържолите се подсушават, маринатата се запазва. Зехтинът се загрява и месото се сотира, докато се зачерви и от двете страни.
- 3.
Пържолите се посоляват и се слагат в не много дълбок огнеупорен съд и се покриват с лука и дафиновите листа. Наливат се виното и останалата марината.
- 4.
От брашното и малко вода се замесва твърдо тесто. Тестото се разточва, ръбовете на съда се намокрят и тестото се залепва плътно отгоре. Излишното тесто се изрязва.
- 5.
Ястието се пече 2 часа. Когато е готово, се счупва кората и се сервира горещо с варени картофи.