Начало За нас Реклама Контакти

Печени агнешки пържолки под кора

Снимка за Печени агнешки пържолки под кора
140
Време за приготвяне: 140 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В навечерието на Димитровден ви предлагаме ястие, с което да отбележите празника подобаващо. Традицията повелява на този ден да се яде овнешко месо, но винаги можете да го замените с агнешко и да приготвите тези апетитни пържоли.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 пържоли от бута
  • сок от 1 лимон
  • 1 ч. л. настъргана кора от лимон
  • 1 с. л. пресен риган или 1 ч.л. сушен
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 големи глави лук, нарязан на полумесеци
  • 2 дафинови листа
  • 150 мл бяло вино
  • 2 ч. ч. брашно
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус
  •   варени картофи за гарнитура

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Смесват се риганът, черният пипер, лимоновата кора и лимоновият сок. С получената марината се намазват пържолите и се оставят да постоят 4 часа или през нощта на хладно.

  2. 2.

    Фурната се загрява на 160°С. Пържолите се подсушават, маринатата се запазва. Зехтинът се загрява и месото се сотира, докато се зачерви и от двете страни.

  3. 3.

    Пържолите се посоляват и се слагат в не много дълбок огнеупорен съд и се покриват с лука и дафиновите листа. Наливат се виното и останалата марината.

  4. 4.

    От брашното и малко вода се замесва твърдо тесто. Тестото се разточва, ръбовете на съда се намокрят и тестото се залепва плътно отгоре. Излишното тесто се изрязва.

  5. 5.

    Ястието се пече 2 часа. Когато е готово, се счупва кората и се сервира горещо с варени картофи.


Подходящи типове вина
Окт. 2008
Още подобни рецепти
Коментари