Печени агнешки котлети
Средиземноморските аромати на розмарин, лимон и мащерка са изключително подходящи за дъхавото агнешко месо, което в тази рецепта се допълва и от интересна и свежа оризова гарнитура.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 2 цели парчета агнешки ребра х 6 - 8 броя или 1 агнешки гръб
- 4 с. л. зехтин Classic
- за маринатата:
- 1 с. л. морска сол
- 1 ч. л. розмарин
- 1 ч. л. мащерка
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 1 ч. л. смлян пипер меланж
- за гарниране:
- 2 ч. ч. ориз
- 2 с. л. масло
- 5 стръка пресен лук, ситно нарязан
- 2 с. л. нарязани сушени кайсии
- ½ ч. ч. зелен грах
- 4 ч. ч. бульон – пилешки или зеленчуков
- 4 с. л. кедрови ядки или нарязани бадеми, по желание
- 2 с. л. прясна мента или джоджен, ситно нарязани
- 2 с. л. нарязан магданоз
- 1 ч. л. копър
Начин на приготвяне
- 1.
Агнешките ребра се почистват и се оформят.
- 2.
В хаванче или в чопър се счукват солта, розмаринът, мащерката, лимоновата кора и пиперът. Ребрата се обтриват от всички страни с получената ароматна смес и се оставят да постоят на студено за 4-5 часа. Намазват се със зехтин и се сплитат. Слагат се да се пекат в загрята фурна на 200° С за 10 мин., покрити с фолио, и за още 15 - 20 мин. без фолио, за да се зачервят.
- 3.
За гарнитурата в загрятото масло се слага лукът, разбърква се 1-2 мин., добавят се кайсиите и измитият подсушен ориз и се бъркат, докато оризът стане прозрачен. Сипва се грахът. Залива с горещия бульон, затваря се с капак и се оставя да къкри 10 мин. Отстранява се от огъня и се държи захлупен още 10 мин.
- 4.
В сух тиган се слагат ядките и се разбъркват, докато се зачервят. Оризът се разрохква с вилица и се обърква със зелените подправки и кедровите ядки.
- 5.
Котлетите се сервират с оризовата гарнитура и прясна салата.