Начало За нас Реклама Контакти

Печени агнешки котлети

Снимка за Печени агнешки котлети
90
Време за приготвяне: 90 мин. + 4-5 часа мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Средиземноморските аромати на розмарин, лимон и мащерка са изключително подходящи за дъхавото агнешко месо, което в тази рецепта се допълва и от интересна и свежа оризова гарнитура.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  1. 2 цели парчета агнешки ребра х 6 - 8 броя или 1 агнешки гръб
  2. 4 с. л. зехтин Classic
  3. за маринатата:
  4. 1 с. л. морска сол
  5. 1 ч. л. розмарин
  6. 1 ч. л. мащерка
  7. 1 ч. л. настъргана кора от лимон
  8. 1 ч. л. смлян пипер меланж
  9. за гарниране:
  10. 2 ч. ч. ориз
  11. 2 с. л. масло
  12. 5 стръка пресен лук, ситно нарязан
  13. 2 с. л. нарязани сушени кайсии
  14. ½ ч. ч. зелен грах
  15. 4 ч. ч. бульон – пилешки или зеленчуков
  16. 4 с. л. кедрови ядки или нарязани бадеми, по желание
  17. 2 с. л. прясна мента или джоджен, ситно нарязани
  18. 2 с. л. нарязан магданоз
  19. 1 ч. л. копър

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Агнешките ребра се почистват и се оформят.

  2. 2.

    В хаванче или в чопър се счукват солта, розмаринът, мащерката, лимоновата кора и пиперът. Ребрата се обтриват от всички страни с получената ароматна смес и се оставят да постоят на студено за 4-5 часа. Намазват се със зехтин и се сплитат. Слагат се да се пекат в загрята фурна на 200° С за 10 мин., покрити с фолио, и за още 15 - 20 мин. без фолио, за да се зачервят.

  3. 3.

    За гарнитурата в загрятото масло се слага лукът, разбърква се 1-2 мин., добавят се кайсиите и измитият подсушен ориз и се бъркат, докато оризът стане прозрачен. Сипва се грахът. Залива с горещия бульон, затваря се с капак и се оставя да къкри 10 мин. Отстранява се от огъня и се държи захлупен още 10 мин.

  4. 4.

    В сух тиган се слагат ядките и се разбъркват, докато се зачервят. Оризът се разрохква с вилица и се обърква със зелените подправки и кедровите ядки.

  5. 5.

    Котлетите се сервират с оризовата гарнитура и прясна салата.


Подходящи типове вина
Май 2011
Още подобни рецепти
Коментари