Печена тиква с лук и нахут
Сред зимните рецепти можем да се насладим и на такива, на пръв поглед странни съчетания. Ще се уверите, че червеният лук приятно освежава сладката тиква и плътния, хлебен нахут, а подправките и семките допълнително "разкрасяват" ястието.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г тиква цигулка
- 3 с. л. зехтин
- 1 глава чесън, необелен
- 4 глави червен лук, нарязан на четвъртини
- 4 стръка розмарин
- 1 ч. ч. сварен нахут или червен боб
- 1 ч. ч. чери домати, по желание
- 1 ч. л. кимион на зърна
- 2 с. л. тиквени семки, запечени
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквата се нарязва на кубчета.
- 2.
В загретия зехтин се слагат кимионът и чесънът, разделен на скилидки. Разбъркват се няколко секунди, докато станат ароматни.
- 3.
В тава за печене се смесват тиквата, лукът и розмаринът. Подправят се със сол и пипер на вкус. Объркват се с ароматния зехтин и се пекат 20 мин., покрити с алуминиево фолио. Добавят се нахутът, чери доматите и кимионът, разбъркват се и се допича още 10 мин. на 200º С. Поднася се, поръсено със запечените тиквени семки.