Печена пъстърва с праз, домати и маслини
Възползвайте се от тази лесна, бърза и здравословна рецепта, в която вкусната скумрия е в компанията на пресни зеленчуци и маслини. Цялото съчетание е ароматизирано с мащерка и лимонова кора. Звучи добре, нали?
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета от пъстърва или скумрия
- 4 с. л. олио
- 2 стръка праз, нарязани на тънки кръгчета
- 600 г чери домати или домати, обелени и нарязани на кръгчета
- 200 г обезкостени черни маслини
- 1 ч. л. мащерка
- 2 ч. л. настъргана лимонова кора
- 2 с. л. лимонов сок
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В половината от олиото се слагат да се задушат празът, половината лимонов сок и лимоновата кора за 4-5 мин. Добавят се доматите, мащерката и маслините и се разбъркват 2 мин. Подправя се със сол и пипер на вкус и сместа се сипва в тавичка за печене.
- 2.
Рибата се посолява и се поръсва с останалите лимонов сок, лимонова кора и олио. Поставя се върху задушените зеленчуци и се слага да се пече на 200°С за 20 мин.