Печена пъстърва с лимоново масло и булгур
Ако не сте запален почитател на вкуса на традиционния за Никулден шаран, вероятно търсите негова алтернатива, с която да отбележите предстоящия празник. Великолепните качества на пъстървата я правят особено подходящ заместител, а в това предложение тя е особено апетитна. Уверете се лично.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г булгур
- 1 с. л. зехтин
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 4 печени червени чушки
- 1 стрък пресен или 1 к.л. сушен джоджен
- 3 с. л. печени бадеми
- сокът и кората на 1 лимон
- 4 малки изчистени пъстърви
- 2 с. л. меко масло
- 1 к. л. черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Слага се да заври 500 мл вода. Прибавя се булгурът. Отстранява се от огъня и се оставя да престои така 20 мин.
- 2.
През това време в сгорещения зехтин се задушава лукът, прибавят се ситно нарязаните чушки и бадемите, също и отцеденият булгур и джодженът. Подправя се с лимоновия сок и половината лимонова кора.
- 3.
Маслото се разбърква с останалата лимонова кора и черен пипер. Филетата се поръсват със сол и се обтриват с лимоновото масло. Слагат се да се пекат във фурна, загрята на 180°С около 10 мин.
- 4.
Рибата се сервира с гарнитурата от булгур и лимонови резенчета.