Печена пъстърва с гъбен сос
Деликатното месце на пъстървата си партнира по особено вкусен начин с уханните гъби, още повече когато общият характер на ястието е засилен с ароматен вермут.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 почистени пъстърви
- 1 лимон
- 1 връзка копър
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 500 г гъби, нарязани на тънки ивици
- 1 с. л. брашно
- 1 ч. ч. гореща вода
- 50 мл вермут или бяло вино
- 2 с. л. заквасена сметана, по желание
-
сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Пъстървите се посоляват, поръсват се с пипер и във вътрешността на всяка се слага по резен лимон и стрък копър.
- 2.
В загретия зехтин се слагат гъбите, разбъркват се на силен огън, добавя се брашното, бърка се и се наливат водата и вермутът. Разбърква се 3-4 мин, докато се сгъсти. Сосът се подправя на вкус със сол и пипер, слагат се сметаната и 2 с. л. нарязан копър. Добавя се маслото.
- 3.
Гъбеният сос се сипва на дъното на тавичка, отгоре се подреждат пъстървите, заливат се с лъжица от течността и се запичат за 20 мин. във фурна, загрята до 200° С.