Печена пъстърва с джинджифил, лайм и кашу
Азиатските съставки като лайма, кокосовото мляко, джинджифила и кашуто са много добър избор за нежното и почти неутрално месо на пъстървата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 по-дребни пъстърви
- 4 с. л. фъстъчено или слънчогледово олио
- 1 скилидка чесън, ситно нарязан
- 1 с. л. настърган пресен джинджифил
- 1 лайм
- 200 мл кокосово мляко
- 1 ч. л. лют сос
- 2 с. л. листа от кориандър или магданоз
- 100 г сурово кашу, едро нарязано
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибите се почистват, измиват се и се подсушават. Поръсват се със сол и пипер на вкус.
- 2.
В загрятото олио се слагат чесънът и джинджифилът. Разбъркват се няколко секунди и се добавя сокът от половината лайм. Когато течността изври наполовина, се налива кокосовото мляко. Подправя се със сол на вкус. Добавя се лютият сос. Отстранява се от огъня.
- 3.
Останалата половина от лайма се нарязва на много тънки кръгчета, които се поставят във вътрешността на рибите заедно с няколко листенца кориандър.
- 4.
Рибите се поставят в тавичка, заливат се с горещия сос и се поръсват с кашуто. Пекат се в загрята фурна на 180° С за около 20 мин. или докато се зачервят.