Печена бяла риба
Оригиналът на персийското рибно ястие се приготвя с кутум Rutilus kutum - вид каспийска шаранова риба, която определено липсва на нашия пазар, но бялата риба и морският кефал са достойни заместници.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 цяла бяла риба или морски кефал
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 червена чушка, нарязана на ивици
- 1 зелена чушка, нарязана на ивици
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани
- 2 връзки ситно нарязан магданоз
- 2 с. л. кориандър или девесил, ситно нарязан
- 3 с. л. сос от тамаринд или сос от нар, или пасирани вишни
-
морска сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се почиства от хрилете и вътрешностите. Посолява се и се поръсва с черен пипер.
- 2.
Лукът и чесънът се слагат в загретия зехтин и се разбъркват на умерен огън 3-4 мин. Добавят се чушките и се разбъркват още 3-4 мин. Сместа се посолява и се добавят магданозът и кориандърът. Бърка се около минута и се налива сосът от тамаринд.
- 3.
Рибата се напълва със сместа, намазва се отвън със зехтин, слага се в топлоустойчив съд за печене, покрива се с капак или алуминиево фолио и се пече 40 - 50 мин. в загрята фурна на 180˚ С.