Печен праз с вермут и сирене
Навлизайки в сезона на праз лука е добре да се отдалечим от идеята, че той е второстепенен продукт в рецептите. Ето в тази той е главен герой, придружен от дъхаво сирене и билков аромат на вермут.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 стръка праз
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 200 мл вермут или бяло вино
- 1 ч. ч. зеленчуков бульон
- 2 с. л. прясна мащерка, ситно нарязана
- 200 г българско овче или френско козе сирене
- 2 с. л. черни маслини, нарязани
- шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Празът се нарязва на парчета с дължина 5 см.
- 2.
Маслото и зехтинът се сгорещяват и в тях се слага празът. Обръща се да се зачерви от всички страни. Налива се вермутът и се оставя да ври на силен огън 2-3 мин. Слага се бульонът, подправя се със сол и пипер на вкус и се оставя да поври още 4 мин. Празът се изважда и се премества в тавичка, а сосът се оставя да ври с мащерката, докато се редуцира до ½ ч. ч.
- 3.
Празът се залива със соса, поръсва се със сиренето и маслините и се запича за 10 мин., докато сиренето се зачерви.