Печен камамбер в лозови листа
Ароматът на добрия камамбер наподобява този на кисело зеле в един краен стадий на развитие. Сам по себе си този мирис, макар и много ценен, би могъл да бъде притеснителен, но в тази оригинална рецепта комбинацията му с билки, чесън и лозови листа е повече от превъзходна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 пита камамбер от 250 г в дървена кутия или овче сирене
- 1 скилидка чесън
- 1 с. л. бяло вино
- 1 с. л. екстра върджин зехтин арбекина
- 2 стръка мащерка
- 1 стрък розмарин
- 1 щипка риган
- 1 дафинов лист
- 6 консервирани лозови листа
Начин на приготвяне
- 1.
Сиренето се изважда от кутията, а опаковката се маха. В кутията се постила хартия за печене. Подреждат се 3 лозови листа, а върху тях се слага сиренето.
- 2.
Чесънът се пуска за 10 сек. във вряща вода, изважда се и се нарязва на тънки ивички.
- 3.
Сиренето се срязва на 8 парчета, но не до края. В процепите се слагат ивичките чесън. Полива се с виното и зехтина, слагат се мащерката, няколко листенца розмарин, риганът и дафиновият лист.
- 4.
Сиренето се покрива от всички страни с останалите лозови листа и се затваря хартията за печене. Покрива се с капака на кутията и се пече за 20 мин. на 190˚ С.