Печен качамак с кашкавал и сирене
Огромно предимство за качамака е, че плътната му структура и лек вкус много лесно се разнообразяват с всякакви продукти. В тази рецепта от Чепеларе тази задача се пада на бялото сирене, зеленчуците и кашкавала.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 250 мл вода
- 250 мл прясно мляко
- 125 г масло
- 200 г кашкавал, настърган на едро ренде
- 250 г царевично брашно
- ½ ч. л. сол
- за плънката:
- 1 с. л. олио или масло
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- 4 чушки, нарязани на ситно
- 4 стръка пресен лук
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 1 ч. л. червен пипер
- сол, черен пипер на вкус
-
200 г овче сирене или тип дунавия
Начин на приготвяне
- 1.
Водата се слага да кипне с млякото, маслото и солта. Прибавя се кашкавалът, разбърква се и се сипва царевичното брашно. Бърка се, докато се сгъсти и се поеме маслото. Качамакът се сипва в тавичка, застлана с хартия за печене.
- 2.
Плънката се приготвя, като в загрятата мазнина се слагат лукът и чушките. Разбъркват се 3-4 мин. на умерен огън, докато омекнат. Прибавят се пресният лук и магданозът и се овкусяват със сол и черен пипер на вкус.
- 3.
Плънката се разпределя върху качамака и се поръсва с натрошеното сирене и червения пипер. Запича се за 10 мин. на 200° С.