Павирани пролетни зеленчуци
Разходете сетивата си по апетитния "паваж" от ароматни хлебчета. А когато стигнете до "археологически изследвания" под него, ще се насладите на непреходната свежест на пресните зеленчуци, допълнени със свежият и леко носталгичен аромат на джоджен.
СъставНеобходими продукти за 4
- 2 с.л. зехтин
- 1 връзка пресен лук
- 2 стръка пресен чесън
- 1 стрък селъри, нарязан на кръгчета
- 400 г пресни картофи
- 1 тиквичка, нарязана на кръгчета
- 200 г млади моркови или 2 големи моркова, нарязани на кръгчета
- 1 ч.ч. замразен или пресен зелен боб
- 2 кубчета MAGGI Пилешки бульон
- 2 с.л. пресен джоджен, нарязан
- 3-4 с.л. течна сметана, по желание
- За "паветата":
- 2 ч.ч. брашно с набухватели или 2 ч.ч. обикновено, смесено с 1 ч.л. бакпулвер
- 2 с.л. меко краве масло
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 с.л. нарязан пресен босилек
- 1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се 2-3 мин. и се добавят картофите, целината, морковите, бобът и тиквичката. Разбъркват се 3-4 мин. на силен огън и се налива 1 ч.ч. вряща вода. Натрошават се кубчетата MAGGI Пилешки бульон, добавя се джодженът и всичко се разбърква. По желание се сипва малко сметана.
- 2.
Ястието се прехвърля в глинен или друг топлоустойчив съд за печене и се пече във фурна, загрята на 200°С, около 30 мин.
- 3.
Омесва се тесто, като брашното се разбърква със солта и се прави на трохи с маслото. Слага се босилекът. Прибавя се по малко млякото и се замесва тесто. Разточва се на пласт с дебелина 2 см и с помощта на формичка се изрязват кръгове.
- 4.
Кръгчетата тесто се слагат върху ястието и всичко се запича 15-20 мин., докато "паветата" придобият хубав розов цвят.