Кауса
Това спретнато ястие е едно от най-популярните в Перу. Causa oбикновено се прави само с жълти картофи, но нашата интерпретация е обогатена не само с цвят, но и с вкус.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 800 г картофи с високо съдържание на нишесте
- 1 сладък картоф
- 200 г лилави картофи
- 100 мл олио
- 3 лайма
- 3 с. л. паста от ахи амарийо*
- 200 г пилешко филе или филе от риба тон
- 200 г майонеза
- 1 ч. л. горчица
- 1 ч. л. къри на прах
- 2 с. л. пресен лук, ситно нарязан
- 1 с. л. естрагон, ситно нарязан
- 2 с. л. моркови, много ситно нарязани
- 1 авокадо, нарязано на тънки ивички
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се изпичат във фурната за около 1 час на 200° С или докато омекнат. Още горещи се обелват и поотделно се пресоват.
- 2.
Пилешкото филе се посолява, поръсва се с пипер и се сварява на пара за 20 мин. Нарязва се напречно на мускулните влакна на тънки ивички.
- 3.
Месото или рибата тон се объркват с майонезата, лукът, горчицата, кърито, естрагонът и морковите. Подправят се със сок от лайм и сол, ако има нужда.
- 4.
Пресованите картофи се подправят със сол, пипер, сок от лайм, чили пастата и олиото. Ако сместа е много гъста, се прибавя още мазнина или чили паста, а ако е по-рядка, може да се сгъсти с картофено пюре на прах.
- 5.
Във висок метален ринг се подреждат на слоеве картофи, авокадо, майонеза с пиле или риба, друг цвят картофи, отново авокадо и се завършва с картофи.
- 6.
Може да се направи и във форма за торта с подвижни стени и да се нареже на парчета като сладкиш.
- 7.
Каусата се освобождава от ринга и се украсява с майонеза, маслини, авокадо, магданоз и чили паста.
*Pasta de ají amarillo се приготвя от перуански жълти люти чушки и може да се замести с 2-3 средно люти жълти или оранжеви чушки, които се почистват от семките, бланшират се за 2 мин. във вряща вода, отцеждат се и се смилат в чопър.