Пълнен пъдпъдък с тиква и черен ориз
Месото на пъдпъдъка е фино, но с интензивен вкус, а комбинирането му с плодове, зеленчуци, ядки и гъби само подчертава качествата му и го прави достойно за празник.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 с. л. масло
- 3 с. л. зехтин
- 100 г бекон, ситно нарязан
- 4 големи тънки резена бекон за увиване
- 100 г сушени сливи, нарязани на малки кубчета
- 1 лук, ситно нарязан
- 1 праз, нарязан на кръгчета
- 5 кестена, сварени, обелени и нарязани
- 250 г пачи крак или печурка, нарязани
- 2 ч. л. листа от прясна мащерка
- 2 с. л. коняк
- ½ ч. л. смлян пипер меланж
- 4 пъдпъдъка
- за печенето:
- 2 лука, срязани на половина
- 1 праз, нарязан на едро
- 2 моркова, нарязани но дължина на четири
- 1 резен целина, нарязана на кубчета
- 200 мл бяло вино или розе
- за гарнитурата:
- 1 ч. ч. черен ориз
- 500 г тиква, нарязана на резени
- 1 ч. л. 5 билки Провансал
- 1 ч. л. кайенски пипер
- 1 ч. л. мед
- 50 мл зехтин
- 2 с. л. естрагонов винен оцет
- 100 г рукола
- 2 с. л. зърна нар за поднасяне
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се стопява и се сгорещява с 1 с. л. от зехтина. Слага се беконът и се разбърква 2-3 мин., докато леко започне да се зачервява. Добавят се лукът и празът, разбъркват се 2-3 мин. Добавят се гъбите, кестените и сливите. Бъркат се на силен огън, докато се изпари водата им. Подправят се с мащерката, пиперът, сол на вкус и конякът. Фламбират се. Сместа се разделя на четири.
- 2.
Пъдпъдъците се намачкват с пръсти и внимателно от вътрешността се изваждат всички костици от гръбнака, гръдната кост и големите кости на бедрата. Подправят се със сол и пипер на вкус и се напълват. Отворът се затваря с клечка за зъби. Увиват се в резен бекон. Връзват се с бял памучен конец.
- 3.
Всеки пъдпъдък се запечатва в тиган с 2 с. л. загрят зехтин.
- 4.
В тавичка се поставят нарязаните лук, праз, моркови и целина. Върху тях се слагат пъдпъдъците и се заливат с виното. Пекат се около 15 мин. в загрята фурна на 190° С.
- 5.
За гарнитурата оризът се измива и се залива с 3 ч. ч. студена вода. Сварява се на умерен огън под капак за около 25 мин. или докато омекне. Отцежда се останалата течност. Подправя се със сол и 1 ч. л. естрагонов оцет.
- 6.
Тиквата се слага в тавичка и се поръсва с билките, кайенския пипер, меда, зехтина, останалия оцет и се посолява на вкус. Пече се в загрята фурна на 200° С около 20 мин. или докато се зачервят ръбчетата ѝ. Внимателно се разбърква с ориза и руколата. Ако има нужда, се подправя с още малко сол и естрагонов оцет.
- 7.
Изпечените пъдпъдъци се сервират, нарязани, с гарнитурата и зърна нар.