Пълнени пъдпъдъци
Ако смятате лова за анахронизъм и безотговорно хоби, може да приготвите тази богата рецепта с японски пъдпъдъци от магазина.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 с. л. масло
- 3 с. л. зехтин
- 100 г бекон, ситно нарязан
- 4 големи тънки резена бекон за увиване
- 100 г сини сливи, нарязани на малки кубчета
- 1 глава лук, ситно нарязан
- 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
- 5 кестена, сварени и обелени
- 250 г пачи крак или печурка
- 2 ч. л. пресни листа от мащерка
- 2 с. л. коняк
- ½ ч. л. смлян пипер меланж
- 4 пъдпъдъка
- за запичането:
- 200 мл бяло вино или розе
- 2 глави лук, срязани на половини
- 1 стрък праз, нарязан на едро
- 2 моркова, нарязани по дължина на четири
- 1 резен целина, нарязан на кубчета
- за гарнитурата:
- 1 ч. ч. черен ориз
- 500 г тиква, нарязана на резени
- 1 ч. л. herbes de Provence
- 1 ч. л. кайенски пипер
- 1 ч. л. мед
- 50 мл зехтин
- 2 с. л. балсамов оцет
- 100 г рукола
- 2 с. л. зърна нар за поднасяне
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се сгорещява с 1 с. л. от зехтина. Слага се беконът и се разбърква 2-3 мин., докато леко започне да се зачервява. Добавя се лукът, разбърква се 2-3 мин. Добавят се гъбите и кестените. Бъркат се на силен огън, докато се изпари водата им. Подправят се с мащерката, пиперът, сол на вкус и конякът. Фламбират се. Сместа се разделя на четири.
- 2.
Пъдпъдъците се намачкват с пръсти и внимателно се изваждат всички костици на гръбнака, гръдната кост и големите кости на бедрата. Подправят се със сол и пипер на вкус и се напълват. Отворът се затваря с клечка за зъби. Увиват се в резен бекон. Връзват се с бял памучен конец.
- 3.
Всеки пъдпъдък се запечатва в тиган с 2 с. л. загрят зехтин.
- 4.
В тавичка се поставят нарязаните лук, праз, моркови и целина. Върху тях се слагат пъдпъдъците и се заливат с виното. Пекат се около 15 мин. в загрята фурна на 190° С.
- 5.
За гарнитурата оризът се измива и се залива с 3 ч. ч. студена вода. Сварява се на умерен огън под капак за около 25 мин. или докато омекне. Отцежда се от останалата течност. Подправя се със сол и 1 ч. л. балсамов оцет.
- 6.
Тиквата се слага в тавичка и се поръсва с билките, кайенския пипер, меда, зехтина, останалия оцет и се посолява на вкус. Запича се в загрята фурна на 200° С около 20 мин. или докато се зачервят ръбчетата ѝ. Внимателно се разбърква с ориза и руколата. Ако има нужда, се подправя с още малко сол и балсамов оцет.
- 7.
Изпечените пъдпъдъци се сервират, нарязани, с гарнитурата и зърна нар.