Начало За нас Реклама Контакти

Пълнени пъдпъдъци

Снимка за Пълнени пъдпъдъци
60
Време за приготвяне: 60 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Ако смятате лова за анахронизъм и безотговорно хоби, може да приготвите тази богата рецепта с японски пъдпъдъци от магазина.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 с. л. масло
  • 3 с. л. зехтин
  • 100 г бекон, ситно нарязан
  • 4 големи тънки резена бекон за увиване
  • 100 г сини сливи, нарязани на малки кубчета
  • 1 глава лук, ситно нарязан
  • 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
  • 5 кестена, сварени и обелени
  • 250 г пачи крак или печурка
  • 2 ч. л. пресни листа от мащерка
  • 2 с. л. коняк
  • ½ ч. л. смлян пипер меланж
  • 4 пъдпъдъка
  • за запичането:
  • 200 мл бяло вино или розе
  • 2 глави лук, срязани на половини
  • 1 стрък праз, нарязан на едро
  • 2 моркова, нарязани по дължина на четири
  • 1 резен целина, нарязан на кубчета
  • за гарнитурата:
  • 1 ч. ч. черен ориз
  • 500 г тиква, нарязана на резени
  • 1 ч. л. herbes de Provence
  • 1 ч. л. кайенски пипер
  • 1 ч. л. мед
  • 50 мл зехтин
  • 2 с. л. балсамов оцет
  • 100 г рукола
  • 2 с. л. зърна нар за поднасяне
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маслото се сгорещява с 1 с. л. от зехтина. Слага се беконът  и се разбърква 2-3 мин., докато леко започне да се зачервява. Добавя се лукът, разбърква се 2-3 мин. Добавят се гъбите и кестените. Бъркат се на силен огън, докато се изпари водата им. Подправят се с мащерката, пиперът, сол на вкус и конякът. Фламбират се. Сместа се разделя на четири.

  • 2.

    Пъдпъдъците се намачкват с пръсти и внимателно се изваждат всички костици на гръбнака, гръдната кост и големите кости на бедрата. Подправят се със сол и пипер на вкус и се напълват. Отворът се затваря с клечка за зъби. Увиват се в резен бекон. Връзват се с бял памучен конец.

  • 3.

    Всеки пъдпъдък се запечатва в тиган с 2 с. л. загрят зехтин.

  • 4.

    В тавичка се поставят нарязаните лук, праз, моркови и целина. Върху тях се слагат пъдпъдъците и се заливат с виното. Пекат се около 15 мин. в загрята фурна на 190° С.

  • 5.

    За гарнитурата оризът се измива и се залива с 3 ч. ч. студена вода. Сварява се на умерен огън под капак за около 25 мин. или докато омекне. Отцежда се от останалата течност. Подправя се със сол и 1 ч. л. балсамов оцет.

  • 6.

    Тиквата се слага в тавичка и се поръсва с билките, кайенския пипер, меда, зехтина, останалия оцет и се посолява на вкус. Запича се в загрята фурна на 200° С около 20 мин. или докато се зачервят ръбчетата ѝ. Внимателно се разбърква с ориза и руколата. Ако има нужда, се подправя с още малко сол и балсамов оцет.

  • 7.

    Изпечените пъдпъдъци се сервират, нарязани, с гарнитурата и зърна нар.

Подходящи типове вина
Авг. 2017
Още подобни рецепти
Коментари