Прeсни папардели с патица и гъби
Богатото ястие е една от кулинарните емблеми на Арецо - провинция в западната част на Тоскана.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за папарделите:
- 300 г брашно
- 1 щипка сол
- 3 яйца
- 1½ с. л. зехтин
- около 100 г грис от твърда пшеница за разточване
- за соса:
- 3 с. л. зехтин
- 1 цяла патица или 1 кг патешки бутчета
- 2 глави лук, ситно нарязан
- 2 моркова, ситно нарязани
- 2 стръка селъри, нарязано
- 3 скилидки чесън, нарязан
- 100 г панчета, ситно нарязана
- 300 мл бяло вино
- 400 г домати, обелени и нарязани на кубчета
- 300-500 мл пилешки или зеленчуков бульон
- 30 г сушени манатарки
- 250 г пачи крак, печурки, кладница или манатарки, едро нарязани
- 2 дафинови листа
- 1 с. л. нарязана салвия
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Сушените манатарки се заливат със 100 мл вряща вода и се оставят за 30 мин. Нарязват се на ситно.
- 2.
Патицата или бутчетата се нарязват на едри парчета.
- 3.
Зехтинът се загрява и в него се слагат парчетата патица, докато се зачервят. Прибавят се лукът, морковите, селърито, чесънът и панчетата. Разбъркват се, докато леко започнат да се зачервяват. Слагат се пресните и отцедените сушени гъби. Разбъркват се 2-3 мин. Налива се виното. Разбърква се на силен огън, докато почти се изпари. Добавят се доматите и 300 мл от бульона. Подправя се със сол и пипер на вкус. Слагат се салвията и дафиновият лист. Щом всичко заври, огънят се намалява и се оставя да къкри на полуотворен капак около 2 часа или докато месото омекне добре. Разбърква се от време на време. Ако много се сгъсти, може да се добави още малко бульон.
- 4.
Парчетата патица се изваждат от соса и се обезкостяват. Отстранява се отделената мазнина от повърхността на соса. Месото се връща вътре, изважда се дафиновият лист и се проверява отново на вкус.
- 5.
Докато сосът се вари, брашното за пастата се пресява и се сипва на плота във формата на кладенче. Яйцата се разбиват със солта и зехтина. Сипват се в центъра на кладенчето и се замесва тесто. Накрая може да се добави шепа грис. Тестото се слага в найлонов плик и се оставя да почине в хладилник за 40 мин.
- 6.
Тестото се разделя на две. Всяка половина се разточва тънко с машина за паста или с точилка, като се ръси грис от твърда пшеница. Нарязва се на ленти с ширина 2,5 см, които се слагат да засъхнат леко върху дървена дъска.
- 7.
Пастата се вари в 3 л вряща подсолена вода за 1 мин. Прецежда се и се разбърква с лъжица зехтин и масло. Сипва се в плато.