Патица с портокали и кускус със зеленчуци
Не се стряскайте от списъка с продукти за тази рецепта - тя заслужава всяка отделена минута, защото класическите ястия като патицата с портокали са доказани във времето и кухните със своя вкус, дължащ се на хармонизирането на всички тези съставки.
СъставНеобходими продукти за 5-6 порции
- за патицата:
- 1 патица над 2,5 кг
- 1 с. л. зехтин Classic
- 1 стрък праз
- 1 морков
- 1 глава лук
- ½ портокал
- 2 стръка мащерка
- 1 резен дюля или киселa ябълка
- за бульона:
- 1 морков, нарязан на кръгчета
- 1 стрък селъри, нарязано
- 1 стрък праз, нарязан на едри кръгчета
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- 3 скилидки чесън, пресован
- 1 дафинов лист
- 3 стръка мащерка
- 2 с. л. брашно
- 1 с. л. доматено пюре
- 2 ч. ч. пилешки или зеленчуков бульон
- 120 мл бяло вино
- за кускуса:
- 1 ч. ч. кускус
- 2 ч. ч. врящ бульон или вода
- 1 ч. л. сол
- 3 с. л. зехтин Classic
- 5 стръка пресен лук, нарязан
- 1 люта чушка, ситно нарязана
- 2 с. л. мента, ситно нарязана
- 1 червена чушка, нарязана на тънки ивички
- 1 зелена чушка, нарязана
- ½ ч. ч. грах
- 3 с. л. натурални маслини
- 1 лимон – сок и кора
- 100 г натрошено бяло сирене, по желание
- за соса:
- 3 портокала
- 70 г светлокафява захар
- 70 мл естрагонов винен оцет
- 2 с. л. тъмен мед или мармалад от кайсии
- ⅓ ч. л. млян джинджифил
- 1 щипка звезден анасон, смлян
- 1 щипка семена от резене, счукани
- 1 щипка кимион
- 2 с. л. коантро
- 1 с. л. студено масло
- за поднасяне:
- портокалова кора и филетиран портокал
Начин на приготвяне
- 1.
Отрязват се шията и първите фаланги от крилата на патицата и. Нарязват се на 2-3 парчета.
- 2.
Патицата се поръсва със сол и пипер. Гърдите се масажират, за да се стопи мазнината. На дъното на тавичка или чугунена съд за печене се слагат зеленчуците. Върху тях се поставя патицата. Във вътрешността ѝ се слагат портокалът, дюлята и мащерката. Налива се чаша вода в тавичката. Поставя се в загрята фурна на 230 С за 20 мин. Фурната се намалява и се пече на 180 С около 1 час. Ако чугуненият съд има капак, може да се затвори.
- 3.
За бульона в 1 с. л. зехтин се запържват до зачервяване около 10 мин. краищата на крилата и парчетата от шията на патицата. Ако има воденички и сърце, също се добавят. Прибавят се морковът, селърито, празът, лукът, дафиновият лист, мащерката. Посоляват се. Разбъркват се 5-6 мин. Слага се доматеното пюре,разбърква се. Наливат се бульонът и виното. Щом всичко заври, огънят се намалява и се оставя да къкри 1 час. Прецежда се.
- 4.
Кускусът се залива с врящата вода и солта в купа, разбърква се, покрива се с фолио и се оставя да набъбне за 10 мин. Разрохква се с вилица и се смесва с всички останали продукти.
- 5.
Портокалите се изстискват, за да се получи 250 мл сок.
- 6.
Слагат се да заврат захарта и естрагоновият оцет. Варят се на умерен огън 4 мин. Добавят се медът и портокаловият сок. Щом заврат, се добавя приготвеният бульон и се оставя да се редуцира на силен огън. Добавят се сол, пипер, подправките, коантрото. Отстранява се от огъня и се слага маслото.
- 7.
Отстранява се отделената мазнина от печенето на патицата и се пече за 40 мин. Изважда се от фурната и се оставя да почива 15 мин. под фолио. Отделените сокове може да се добавят към соса, като преди това много добре се отстрани мазнината.
- 8.
Портокаловата кора се почиства от бялата част и се бланшира, като се нареже на много тънки ивички, сложи се за 1 мин. във вряща вода и се прехвърля в ледена вода. Подсушава се.
- 9.
Патицата се нарязва и се поднася със соса, кускуса, филетата портокал и бланшираната портокалова кора.