Патладжани с млечно-орехов сос
Неразривната връзка между патладжана и кулинарните традиции на родната му Индия ясно се разкрива в тази рецепта, която комбинира моравия зеленчук с вездесъщите за субконтинента аромати на кимион и кориандър, а една от ролите на нежния млечен сос е да балансира апетитната пикантност на това ястие.
СъставНеобходими продукти за 4
- 2 големи патладжана, нарязани на кубчета
- 3 с. л. зехтин
- 1 ч. л. кимион на зърна
- 1 люта чушка, нарязана на ситно
- 3 с. л. орехи, едро смлени
- 200 г гъсто кисело мляко
- 1 ч. л. паста от кориандър или магданоз, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, пресована
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се поръсват с 2 с. л. сол, покриват се с вода, разбъркват се и се оставят да постоят 30 мин. Измиват се и се подсушават.
- 2.
В загретия зехтин се слагат чушката и кимионът. Разбъркват се и се добавя патладжанът. Запържва се, като се разбърква, за да се зачерви до златисто. Парченцата патладжан се отделят върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината.
- 3.
Орехите се слагат в тигана и се разбъркват, докато леко се запържат и станат ароматни. Отстраняват се от огъня. Добавя се киселото мляко, заедно с пастата от кориандър и чесъна. Подправя се на вкус.
- 4.
Кубчетата патладжан се поднасят с млечно-ореховия сос.