Начало За нас Реклама Контакти

Патладжани с млечно-орехов сос

Снимка за Патладжани с млечно-орехов сос
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Неразривната връзка между патладжана и кулинарните традиции на родната му Индия ясно се разкрива в тази рецепта, която комбинира моравия зеленчук с вездесъщите за субконтинента аромати на кимион и кориандър, а една от ролите на нежния млечен сос е да балансира апетитната пикантност на това ястие.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 2 големи патладжана, нарязани на кубчета
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. кимион на зърна
  • 1 люта чушка, нарязана на ситно
  • 3 с. л. орехи, едро смлени
  • 200 г гъсто кисело мляко
  • 1 ч. л. паста от кориандър или магданоз, нарязан на ситно
  • 1 скилидка чесън, пресована
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Патладжаните се поръсват с 2 с. л. сол, покриват се с вода, разбъркват се и се оставят да постоят 30 мин. Измиват се и се подсушават.

  2. 2.

    В загретия зехтин се слагат чушката и кимионът. Разбъркват се и се добавя патладжанът. Запържва се, като се разбърква, за да се зачерви до златисто. Парченцата патладжан се отделят върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината.

  3. 3.

    Орехите се слагат в тигана и се разбъркват, докато леко се запържат и станат ароматни. Отстраняват се от огъня. Добавя се киселото мляко, заедно с пастата от кориандър и чесъна. Подправя се на вкус.

  4. 4.

    Кубчетата патладжан се поднасят с млечно-ореховия сос.


Подходящи типове вина
Юли 2009
Още подобни рецепти
Коментари