Начало За нас Реклама Контакти

Патладжани пармиджана

Снимка за Патладжани пармиджана
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Класическото италианско ястие произхожда от южните Кампаня и Сицилия, а не както предполага името му от северния град Парма.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 едри патладжана
  2. 4 с. л. зехтин Classic
  3. 1 глава лук, ситно нарязана
  4. 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  5. 500 г домати, обелени и нарязани на кубчета
  6. 200 г моцарела или сирене тип дунавия
  7. 100 г пармезан или кашкавал
  8. 2 с. л. босилек, ситно нарязан или магданоз
  9. 4 с. л. трохи от пълнозърнест хляб
  10.  сол на вкус
  11.  черен пипер
  12.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Патладжаните се нарязват на тънки резени. Слагат се в купа със студена вода и 3 с. л. сол за 20 мин. Отцеждат се, измиват се и се подсушават. Намазват се със зехтин и се слагат да се запекат във фурната на 220˚ С за 15 мин., или докато леко се зачервят.

  2. 2.

    Лукът и чесънът се задушават в 2 с. л. зехтин на умерен огън, докато леко се карамелизират. Добавят се доматите, сол и черен пипер на вкус. Когато течността почти изври, се слага босилекът.

  3. 3.

    Върху всяко парче патладжан се слага по лъжица от соса, резенче моцарела и се поръсва пармезан. Завиват се на рула.

  4. 4.

    На дъното на тавичка се слагат 3-4 с. л. от останалия сос и рулцата патладжани се подреждат върху него, заливат се с останалия сос и се поръсват със смес от трохите, босилек и пармезан. Запичат се 20 мин., или докато се зачервят.
     


Подходящи типове вина
Авг. 2012
Още подобни рецепти
Коментари