Патладжани пармиджана
Класическото италианско ястие произхожда от южните Кампаня и Сицилия, а не както предполага името му от северния град Парма.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 едри патладжана
- 4 с. л. зехтин Classic
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 500 г домати, обелени и нарязани на кубчета
- 200 г моцарела или сирене тип дунавия
- 100 г пармезан или кашкавал
- 2 с. л. босилек, ситно нарязан или магданоз
- 4 с. л. трохи от пълнозърнест хляб
- сол на вкус
- черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се нарязват на тънки резени. Слагат се в купа със студена вода и 3 с. л. сол за 20 мин. Отцеждат се, измиват се и се подсушават. Намазват се със зехтин и се слагат да се запекат във фурната на 220˚ С за 15 мин., или докато леко се зачервят.
- 2.
Лукът и чесънът се задушават в 2 с. л. зехтин на умерен огън, докато леко се карамелизират. Добавят се доматите, сол и черен пипер на вкус. Когато течността почти изври, се слага босилекът.
- 3.
Върху всяко парче патладжан се слага по лъжица от соса, резенче моцарела и се поръсва пармезан. Завиват се на рула.
- 4.
На дъното на тавичка се слагат 3-4 с. л. от останалия сос и рулцата патладжани се подреждат върху него, заливат се с останалия сос и се поръсват със смес от трохите, босилек и пармезан. Запичат се 20 мин., или докато се зачервят.