Патладжани на фурна
Сладко-горчивата натура на патладжаните често търси балансиращата киселина на доматите, а в този случай и на саламуреното сирене, за да създаде богата балканска хармония на вкусовете.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 едри патладжана
- 100 г зехтин или олио
- 500 г домати, обелени и нарязани на кубчета
- 1 с. л. доматено пюре
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 ч. л. чубрица
- 200 г сирене, натрошено
- 200 г кашкавал, настърган
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 4 с. л. трохи от бял хляб
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се нарязват на кръгчета с дебелина около 8 мм. Слагат се в купа с 3 л вода и шепа морска сол да постоят 20 мин. Измиват се и се подсушават. Намазват се от двете страни със зехтин и се слагат в тавичка. Пекат се в загрята фурна на 220º С около 20 мин. или докато се зачервят.
- 2.
В загрят тиган се слагат 2 с. л. от зехтина и се добавя чесънът, разбърква се няколко секунди, докато стане ароматен, но без да се зачервява. Прибавят се доматите и пюрето, разбъркват се, докато се сгъсти соса. подправят се със сол и пипер на вкус и накрая се слага чубрицата.
- 3.
Трохите от хляба се разбъркват с кашкавала и магданоза.
- 4.
На дъното на тавичка с незалепващо покритие се слагат най-големите кръгчета от патладжаните. Върху всяко се сипва по лъжица от соса, лъжица натрошено сирене и малко от кашкавалената смес. Покрива се със второ кръгче от патладжаните и отново сос, сирене и кашкавал. Слага се трето кръгче патладжан, лъжица сос и се поръсва с останалия кашкавал.
- 5.
Запичат се 20 мин. във фурна, загрята на 200º С, докато се зачерви кашкавала.