Начало За нас Реклама Контакти

Патладжани на фурна

Снимка за Патладжани на фурна
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Сладко-горчивата натура на патладжаните често търси балансиращата киселина на доматите, а в този случай и на саламуреното сирене, за да създаде богата балканска хармония на вкусовете.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 едри патладжана
  • 100 г зехтин или олио
  • 500 г домати, обелени и нарязани на кубчета
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 ч. л. чубрица
  • 200 г сирене, натрошено
  • 200 г кашкавал, настърган
  • 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 4 с. л. трохи от бял хляб
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Патладжаните се нарязват на кръгчета с дебелина около 8 мм. Слагат се в купа с 3 л вода и шепа морска сол да постоят 20 мин. Измиват се и се подсушават. Намазват се от двете страни със зехтин и се слагат в тавичка. Пекат се в загрята фурна на 220º С около 20 мин. или докато се зачервят.

  • 2.

    В загрят тиган се слагат 2 с. л. от зехтина и се добавя чесънът, разбърква се няколко секунди, докато стане ароматен, но без да се зачервява. Прибавят се доматите и пюрето, разбъркват се, докато се сгъсти соса. подправят се със сол и пипер на вкус и накрая се слага чубрицата.

  • 3.

    Трохите от хляба се разбъркват с кашкавала и магданоза.

  • 4.

    На дъното на тавичка с незалепващо покритие се слагат най-големите кръгчета от патладжаните. Върху всяко се сипва по лъжица от соса, лъжица натрошено сирене и малко от кашкавалената смес. Покрива се със второ кръгче от патладжаните и отново сос, сирене и кашкавал. Слага се трето кръгче патладжан, лъжица сос и се поръсва с останалия кашкавал.

  • 5.

    Запичат се 20 мин. във фурна, загрята на 200º С, докато се зачерви кашкавала.

Подходящи типове вина
Авг. 2015
Още подобни рецепти
Коментари