Патладжанени рулца с телешко месо
Ефектно и апетитно ястие от гръцката кухня, в което телешкото месо е обогатено с аромата на летни зеленчуци и подправки. Тази симфония от вкусове е обвита в руло от патладжан и гарнирана с резени домати и чушки.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг телешки шол, нарязан на кубчета
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 4 с. л. зехтин
- 800 г домати, обелени и нарязани на кубчета
- 2 моркова, нарязани на ситно
- 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
- 1 с. л. риган, нарязан на ситно
- 50 мл червено вино
- 1 кг патладжани
- 3 с. л. зехтин за патладжаните
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за гарниране:
- 2 домата
- 1 зелена чушка, нарязана на тънки кръгчета
- задушен грах за гарнитура, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се запържва лукът, слага се месото и се разбърква 4-5 мин., докато придобие златист цвят. Добавят се морковите, доматите, виното и риганът. Всичко се оставя да къкри, докато месото омекне. Ако е необходимо, се налива малко вода.
- 2.
През това време патладжаните се нарязват на дълги резени, поставят се за 30 мин. в подсолена вода, подсушават се, намазват се със зехтин и се слагат да се пекат в тавичка за 10 мин. на 200° С или докато се зачервят.
- 3.
Сварените месни кубчета се изваждат от соса и се овалват в нарязания магданоз. Всяко парче месо се увива в резен патладжан. Сосът от месото се сипва на дъното на тавичка. Отгоре се подреждат рулцата едно до друго. Върху тях се слагат доматите, нарязани на тънки кръгчета, и парчетата чушка. Всичко се запича за 20 мин. Сервира се със задушен грах.