Начало За нас Реклама Контакти

Патладжанени рулца с телешко месо

Снимка за Патладжанени рулца с телешко месо
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ефектно и апетитно ястие от гръцката кухня, в което телешкото месо е обогатено с аромата на летни зеленчуци и подправки. Тази симфония от вкусове е обвита в руло от патладжан и гарнирана с резени домати и чушки.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг телешки шол, нарязан на кубчета
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 4 с. л. зехтин
  • 800 г домати, обелени и нарязани на кубчета
  • 2 моркова, нарязани на ситно
  • 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
  • 1 с. л. риган, нарязан на ситно
  • 50 мл червено вино
  • 1 кг патладжани
  • 3 с. л. зехтин за патладжаните
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус
  • за гарниране:
  • 2 домата
  • 1 зелена чушка, нарязана на тънки кръгчета
  •   задушен грах за гарнитура, по желание

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В загретия зехтин се запържва лукът, слага се месото и се разбърква 4-5 мин., докато придобие златист цвят. Добавят се морковите, доматите, виното и риганът. Всичко се оставя да къкри, докато месото омекне. Ако е необходимо, се налива малко вода.

  2. 2.

    През това време патладжаните се нарязват на дълги резени, поставят се за 30 мин. в подсолена вода, подсушават се, намазват се със зехтин и се слагат да се пекат в тавичка за 10 мин. на 200° С или докато се зачервят.

  3. 3.

    Сварените месни кубчета се изваждат от соса и се овалват в нарязания магданоз. Всяко парче месо се увива в резен патладжан. Сосът от месото се сипва на дъното на тавичка. Отгоре се подреждат рулцата едно до друго. Върху тях се слагат доматите, нарязани на тънки кръгчета, и парчетата чушка. Всичко се запича за 20 мин. Сервира се със задушен грах.


Юли 2008
Още подобни рецепти
Коментари