Патладжанена лазаня
![Снимка за Патладжанена лазаня](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/25-Patladjanena lazanja_660x430.jpg)
Съществуват множество интерпретации на тема лазаня, но едва ли досега сте попадали на нещо подобно. Корите всъщност са заменени с резени патладжани, а останалите съставки са в традиционен италиански стил – моцарела, босилек, домати. Получава се едно наистина впечатляващо и диетично ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 патладжана
- 4 с. л. зехтин
- 400 г сварен бял фасул
- 200 мл прясно мляко
- 1 с. л. мащерка, нарязана на ситно
- 2 с. л. настърган пармезан
- за доматения сос:
- 1 с. л. зехтин
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 500 г домети, обелени и нарязани на ситно или от консерва
- 1 с. л. доматено пюре
- 1 кубче MAGGI® Пилешки бульон със зеленчуци
- 2 с. л. босилек, нарязан на ситно
- 1 топка моцарела или кашкавал
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се нарязват на дълги резени, заливат се с вода и се поръсват с 2 с.л. сол. Оставят се да постоят 20 мин., измиват се, отцеждат се и се намазват със зехтина. Слагат се да се запекат за 10 мин. в загрята на 200˚С фурна в тавичка, покрита с хартия за печене.
- 2.
Фасулът се пасира с млякото, мащерката и настъргания пармезан.
- 3.
За доматения сос зехтинът се загрява и се добавя чесънът. Когато стане ароматен, се сипват доматите и доматеното пюре. Натрошава се кубчето MAGGI® Пилешки бульон със зеленчуци и всичко се оставя да къкри, докато се сгъсти. Добавя се босилекът.
- 4.
"Лазанята" се подрежда в тавичка, като се започва с лъжица доматен сос, отгоре се слага ред патладжани, слой бобено пюре и отново домати. Завършва се с доматен сос. Покрива се с резени моцарела и се слага да се запече за 15-20 мин.