Патладжан с пармезан и гъби
Тройката продукти от името на тази рецепта ще ви донесе насладата от вкусните и успешни кулинарни съчетания, както и от оригиналността на поднасянето.
СъставНеобходими продукти за 4
- 3 средни патладжана
- 500 г домати
- 4 с. л. зехтин
- 2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 200 г гъби, нарязани на филийки
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 2 с. л. пресен риган, нарязан на ситно или ½ ч. л. сушен
- 1 ч. л. захар
- 200 г настърган пармезан
- 100 г моцарела
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се нарязват на кръгчета, посоляват се 3 с. л. сол и се заливат със студена вода. Притискат се с чиния и се оставят да постоят поне 20 мин. Измиват се, подсушават се, намазват се със зехтин и се слагат да се изпекат за 12 мин. върху хартия за печене във фурна загрята до 220° С.
- 2.
Лукът и чесънът се запържват много леко в 2 с. л. загрят зехтин. Добавят се обелените и нарязани на ситно домати, захарта, сол и пипер на вкус. Сосът се оставя да поври 10 мин., докато се сгъсти. Прибавя се риганът.
- 3.
В останалия зехтин се запържват гъбите. Подправят се със сол и пипер на вкус. Щом водата им се изпари, се разбъркват с магданоза и се отстраняват от огъня.
- 4.
Върху кръгче патладжан се слагат по една лъжица от доматения сос и от гъбите. Поръсва се с пармезан и се покрива се с друго кръгче патладжан. Отново се редуват по лъжица от соса, от гъбите, пармезан. Следват кръгче патладжан, доматен сос и парче моцарела. Запичат се за 15 мин. във фурна загрята до 220° С.
- 5.
Гарнират се с фунийки от пармезан. По 1 с. л. от настъргания пармезан се слага в загрят тиган. След като се разтопи, се завива на фуния с помощта на точилка или дръжка на дървена лъжица.