Патладжан с моцарела, босилек и доматен сос
Простата и неизменно вкусна рецепта в стил "Италия" съвършено добре отразява духа на менюто в обичания от софиянци "Клуб на архитекта".
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 средни патладжана
- 250 г моцарела
- 3 дребни домата
- 2 стръка пресен босилек
- за доматения сос:
- 500 г белени домати от консерва
- 30 г лук
- 1 скилидка чесън
- 20 г зехтин
- захар
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните, без да се белят, се нарязват по дължина, на резени с дебелина 5 - 7 мм. Трябва да се получат по 4 резена на порция. Намазват се леко със зехтин и се запичат от двете страни на грил или на скара.
- 2.
Слагат се по два резена патладжан на кръст, а където се пресичат, се подреждат резен моцарела, резен пресен домат, листо пресен босилек. Посолява се леко, увива се като пакетче и се пече около 10 мин. във фурна, загрята на 220º С.
- 3.
За доматения сос лукът и чесънът се слагат в сгорещения зехтин и се разбъркват 1-2 мин. Добавят се нарязаните домати и се подправя с щипка захар, сол и черен пипер на вкус. Оставя се да ври на умерен огън 10 - 12 мин. и се пасира.