Пататник
Пататникът е емблематичното ястие на родопския край. В този регион на България, където хората използват всяка възможна площ обработваема земя за засаждане на зеленчуци, растат може би най-вкусните картофи в страната (да ни прощават самоковци!). Кога и как е възникнала рецептата, никой вече не помни, но със сигурност е много стара. Правят я в различни варианти, но всеки от тях е неимоверно вкусен. И да бъдеш в Родопите без да си похапнал пататник, си е направо кощунство.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг картофи
- 3 глави лук, нарязани на ситно
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се обелват и се настъргват или се нарязват на много тънки кръгчета.
- 2.
Лукът се запържва леко в маслото и се прибавят картофите. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Сместа се слага да се пече на 180°С около 30 мин., или докато се изпекат картофите.
Идея!
В пататника може да се прибави и 200 г настъргано сирене.