Начало За нас Реклама Контакти

Пататник

Снимка за Пататник
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Пататникът е емблематичното ястие на родопския край. В този регион на България, където хората използват всяка възможна площ обработваема земя за засаждане на зеленчуци, растат може би най-вкусните картофи в страната (да ни прощават самоковци!). Кога и как е възникнала рецептата, никой вече не помни, но със сигурност е много стара. Правят я в различни варианти, но всеки от тях е неимоверно вкусен. И да бъдеш в Родопите без да си похапнал пататник, си е направо кощунство.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг картофи
  • 3 глави лук, нарязани на ситно
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Картофите се обелват и се настъргват или се нарязват на много тънки кръгчета.

  2. 2.

    Лукът се запържва леко в маслото и се прибавят картофите. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Сместа се слага да се пече на 180°С около 30 мин., или докато се изпекат картофите.

Идея!
В пататника може да се прибави и 200 г настъргано сирене.

Окт. 2007
Още подобни рецепти
Коментари