Пастички от патладжан с ориенталски вкус
На юг от Средиземно море. Предлагаме ви една леко ориенталско-средиземноморска комбинация, същинска вкусово-ароматна бомба. Много интересно съчетание на сладко-киселата комбинация на карамелизирания лук и стафидите с доматения сос, съвсем лекия канелен нюанс, пикантната парливост на чилито, съчетана с богатството от аромати на бахара.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 средни патладжана
- 1 ч. ч. дългозърнест ориз
- 2 с. л. стафиди
- 3-4 с. л. зехтин или олио
- 1 щипка смлян бахар
- 1 глава лук, нарязан на полумесеци
- 1 ч. л. мед
- 3 домата, обелени и нарязани на ситно без семките
- 1 щипка канела
- 1 щипка чили или лют червен пипер
- 8 парченца моцарела или пушен кашкавал
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се сварява в подсолена вода според инструкциите на опаковката. Ако се използва басмати или жасминов, оризът се измива добре, залива се с 1½ ч. ч. студена вода и се слага на силен огън. Щом заври, котлонът се намалява максимално, оризът се покрива плътно с капак и се оставя да къкри 10 мин. Котлонът се изключва, оризът се оставя покрит още 10 мин., а после се разрохква с вилица.
- 2.
Патладжаните се нарязват на тънки кръгчета заедно с кората, посоляват се и се оставят да постоят 20 мин. Измиват се, намазват се със зехтин и се слагат да се запекат в тавичка за 15 - 20 мин. на 200° С, или докато леко се зачервят. Поставят се в съд под капак, за да омекнат.
- 3.
Лукът се карамелизира, като се сложи в 1 с. л. загрят зехтин и се прибавят медът, стафидите и щипка сол. Разбъркват се, докато се получи хубав златист цвят.
- 4.
Доматите се слагат в останалия зехтин заедно с канелата и червения пипер. Подправят се със сол и черен пипер.
- 5.
Пастичките се оформят, като се подреждат кръгче печен патладжан, лъжица ориз, малко карамелизиран лук с стафиди и лъжица доматен сос, отново патладжан, ориз, лук, сос, пак патладжан, доматен сос и парче моцарела. Запичат се за 3 мин., за да се разтопи сиренето, и се поднасят с прясна салата.