Начало За нас Реклама Контакти

Паста с тиквички и скариди

Снимка за Паста с тиквички и скариди
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Проста,ароматна и с малко съставки, тази рецепта е чудесен пример за добре приготвена паста. И не забравяйте: не разварявайте! Тестените форми трябва леко да лепнат за зъбите. Al dente, както се казва.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 350 г паста, най-добре фузили
  • 500 г бланширани скариди
  • 2 тиквички с тъмнозелена кора
  • 200 мл течна сметана
  • 1 скилидка чесън
  • 3 с. л. зехтин
  • 2 с. л. бяло вино
  • 1 с. л. ром или уиски
  •   сол и черен пипер на вкус
  • 4 с. л. пармезан, настърган или на люспи

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Зехтинът се загрява в голям тиган и в него се задушава чесънът за 1 мин. Добавят се настърганите на едро ренде заедно с кората тиквички. Посоляват се и се оставят да се задушават 5-10 мин, докато поомекнат.

  2. 2.

    В това време в дълбока тенджера се сварява пастата в подсолена вода. Прецежда се и връща в тенджерата.

  3. 3.

    Когато тиквичките омекнат, се добавят сметаната, виното, ромът, малко смлян пипер и обелените скариди. Всичко се оставя на огъня за няколко минути, като се разбърква отвреме навреме. Сосът се изсипва при пастата и всичко се разбърква върху още топлия котлон за 2 мин.

  4. 4.

    Пастата се сервира поръсена с пармезан.

Това е рецептата, с която нашата читателка Милена Пацова спечели осми кръг на кулинарния конкурс на сп. "Меню".

Подходящи типове вина
Авг. 2009
Още подобни рецепти
Коментари