Паста с тиквички и скариди
Проста,ароматна и с малко съставки, тази рецепта е чудесен пример за добре приготвена паста. И не забравяйте: не разварявайте! Тестените форми трябва леко да лепнат за зъбите. Al dente, както се казва.
СъставНеобходими продукти за 4
- 350 г паста, най-добре фузили
- 500 г бланширани скариди
- 2 тиквички с тъмнозелена кора
- 200 мл течна сметана
- 1 скилидка чесън
- 3 с. л. зехтин
- 2 с. л. бяло вино
- 1 с. л. ром или уиски
- сол и черен пипер на вкус
- 4 с. л. пармезан, настърган или на люспи
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се загрява в голям тиган и в него се задушава чесънът за 1 мин. Добавят се настърганите на едро ренде заедно с кората тиквички. Посоляват се и се оставят да се задушават 5-10 мин, докато поомекнат.
- 2.
В това време в дълбока тенджера се сварява пастата в подсолена вода. Прецежда се и връща в тенджерата.
- 3.
Когато тиквичките омекнат, се добавят сметаната, виното, ромът, малко смлян пипер и обелените скариди. Всичко се оставя на огъня за няколко минути, като се разбърква отвреме навреме. Сосът се изсипва при пастата и всичко се разбърква върху още топлия котлон за 2 мин.
- 4.
Пастата се сервира поръсена с пармезан.
Това е рецептата, с която нашата читателка Милена Пацова спечели осми кръг на кулинарния конкурс на сп. "Меню".