Бързи веган соба нудъли
Японските подукти имат леко необичаен за българите вкус, но ястията с тях са фини и задълбочени въпреки простотата си. Ако се затуднявате да намерите някоя съставка от тази рецепта, пишете ни на menu@menumag.bg, за да ви помогнем с търсенето.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 6 сушени гъби шийтаке
- 2 с. л. олио
- 3 с. л. оризов оцет
- 1 пакетче мисо супа
- 1 ч. л. джинджифил, настърган
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 с. л. соев сос
- 1 с. л. кафява захар
- 1 ч. л. сусамово олио
- 500 г броколи, накъсано на розички
- 250 г соба нудъли
- 350 г твърдо тофу
- 1 месеста червена чушка, нарязана на ивички
- 4 стръка пресен лук, ситно нарязани
Начин на приготвяне
- 1.
Гъбите се заливат с 500 мл вряща вода и се оставят да постоят 20 мин.
- 2.
Смесват се 1 с. л. от олиото с оризовия оцет, мисото, джинджифилът, чесънът, соевия сос, кафявата захар и сусамовото олио. Сместа се разбърква добре.
- 3.
Броколите се слагат за 3 мин. във вряща подсолена вода и веднага се прехвърлят в ледена вода, за да се охладят. Подсушават се.
- 4.
Тофуто се срязва на четири плоски парчета. Загрява се 1 ч. л. от олиото в тиган с незалепващо покритие, слага се сиренето и се запича по 2 мин. от двете страни на умерен огън. Добавя се 1 с. л. от ароматната смес и тиганът се разклаща, така че тофуто да се овкуси изцяло. Изважда се от тигана и се държи на топло.
- 5.
Нудълите се слагат за 4 мин. в 2 л вряща подсолена вода. Отцеждат се и се разбъркват с половината от останалата ароматна смес.
- 6.
Загрява се останалото олио и в него се слагат чушката, нарязаните на тънки ивички гъби и броколите. Разбъркват се 2 мин., докато станат ароматни, и се добавя останалата мисо смес.
- 7.
На дъното на широка чиния се слагат нудълите, отгоре се гарнират със зеленчуците и тофуто. Поръсват се с пресния лук и се поднасят топли.