Паста с пиле, маслини и рикота
Нетрадиционното използване на корите за лазаня в тази рецепта лесно предизвиква кулинарния интерес, особено като се вземат предвид и вкусният сос от рикота и ароматното пилешко месо.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г листа за лазаня или друга едра паста
- 400 г пилешко месо, нарязано на едри кубчета
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 100 г зелени маслини с бадем или чушка
- 100 г рикота или крем сирене
- 1 с. л. настъргана лимонова кора
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 стрък розмарин
- сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се обтрива със сол, шарен пипер и половината от настърганата лимонова кора. Добавя се 1 с. л. лимонов сок и се оставя да се маринова 10 - 20 мин.
- 2.
В загрeтите олио и зехтин се слага месото и се разбърква 5-6 мин., докато порозовее. Добавят се маслините и се разбъркват още 2-3 мин.
- 3.
Слагат се да заврат 2 л вода с 1 ч. л. морска сол. Пускат се листата за лазаня и се варят 3 мин., ако са пресни, и 5-6 мин., ако са сушени или до ал денте*. Отцеждат се и се разбъркват с 1 с. л. зехтин.
- 4.
Рикотата се смесва с останалите лимонов сок и кора, добавят се 2-3 листенца розмарин, нарязани на ситно, 2-3 с. л. от отварата на пастата, сол и пипер . Сместа се слага в малък тиган на огъня и се разбърква, докато се сгорещи.
- 5.
Листата лазаня се нагъват ветрилообразно, като между тях се слага от соса и от месото с маслините. Всичко се гарнира с листенца розмарин.
* Al dente на италиански означава „на зъба” и е степен на сваряване при пастата, когато тя оказва известна съпротива на зъба при захапване. Италианците много държат пастата да е ал денте – нито твърда, нито мека. Постига се с практиката, тъй като различните видове и форми паста увират за различно време – то е посочено в упътването на опаковката, но е добре пастата да се опитва, когато наближи времето за вадене. Врящата вода се посолява добре, преди в нея да се пусне пастата, тъй като температурата на кипене на солената вода се качва на 110º С, а пастата трябва да се вари на максимална температура.