Паста с лек и бърз доматен сос
Доматеният сос за паста има онази непреходна стойност в италианската домашна кухня, като например пилешката супа в нашата. Тази рецепта не изисква нищо специално освен истински вкусни домати – всъщност това в днешно време си е доста специално изискване.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 60 мл зехтин
- 8 средни домата
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 3 с. л. листа босилек, накъсани
- 50 г настърган пармезан
- 500 г плоска паста, например лингуини
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Доматите се обелват и се нарязват на парчета.
- 2.
Дълбок тежък тиган се загрява. Налива се зехтинът и се слага чесънът. Разбърква се на умерен огън. Не бива да се зачервява.
- 3.
Сипват се доматите, котлонът се засилва и се варят 5-6 мин. при непрекъснато разбъркване. Посоляват се на вкус. Могат да се пасират частично или изцяло. Слага се 1/2 от босилека.
- 4.
Пастата се сварява според инструкциите на опаковката, ако е сушена, и 3 мин., ако е прясна. Отцежда се и се добавя към соса. Разбърква се.
- 5.
Поднася се, поръсена с останалия босилек и полята със струйка зехтин.
Ако искате да се научите сами да приготвите пастата за тази рецепта, запишете се за курса Домашна паста на Кулинарно училище МЕНЮ.