Начало За нас Реклама Контакти

Паста с лек и бърз доматен сос

Снимка за Паста с лек и бърз доматен сос
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Доматеният сос за паста има онази непреходна стойност в италианската домашна кухня, като например пилешката супа в нашата. Тази рецепта не изисква нищо специално освен истински вкусни домати – всъщност това в днешно време си е доста специално изискване.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 60 мл зехтин
  2. 8 средни домата
  3. 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  4. 3 с. л. листа босилек, накъсани
  5. 50 г настърган пармезан
  6. 500 г плоска паста, например лингуини
  7.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Доматите се обелват и се нарязват на парчета.

  2. 2.

    Дълбок тежък тиган се загрява. Налива се зехтинът и се слага чесънът. Разбърква се на умерен огън. Не бива да се зачервява.

  3. 3.

    Сипват се доматите, котлонът се засилва и се варят 5-6 мин. при непрекъснато разбъркване. Посоляват се на вкус. Могат да се пасират частично или изцяло. Слага се 1/2 от босилека.

  4. 4.

    Пастата се сварява според инструкциите на опаковката, ако е сушена, и 3 мин., ако е прясна. Отцежда се и се добавя към соса. Разбърква се.

  5. 5.

    Поднася се, поръсена с останалия босилек и полята със струйка зехтин.
     

Подходящи типове вина
Септ. 2012
Още подобни рецепти
Коментари