Пармезанова риба с гарнитура от тиквички
Още бабите ни са казвали, че е полезно поне веднъж в седмицата да се яде риба. Сигурно сте се чудили защо този ден е точно петък. Вярващите православни християни постят в петия ден от седмицата и не ядат месо. Ето защо се похапва ихтиофауна, както казват въдичарите. И ако рибата е прясна и уловена в чиста вода (за което можете да сте сигурно единствено, ако сте го сторили собственовъдично), е и здравословна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г филе от бяла риба
- 2 с. л. брашно
- 2 разбити белтъка
- 100 г настърган пармезан
- 4 с. л. олио за пържене
- 3 тиквички, нарязани на тънки ивици
- 1 глава червен лук, нарязан на кръгчета
- 3 с. л. зехтин
- 2 домата, нарязани
- 1 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. копър, нарязан на ситно
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквичките и лукът се слагат в сгорещения зехтин. Разбъркват се 6-8 мин., докато се зачервят. Прибавят се доматите, копърът и лимоновият сок. Слагат се сол и пипер. Разбъркват се 2 мин. и се отстраняват от огъня.
- 2.
Рибата се подсушава. Всяко парче се поръсва леко с брашно, потопява се в разбитите белтъци и се овалва в пармезана. рибата се пържи в малко мазнина, докато се зачерви. За да не загори сиренето, ако парчетата са по-дебели, могат да се запекат за 5-8 мин. загрята фурна на 180°С.
- 3.
Сервира се с тиквичките и резен лимон.