Папуда с кашкавал на фурна
Папуда, бебредже или рогльо - тази забравена родна земеделска култура има неповторим вкус, който позволява да се комбинира с любими български неща като луканка, кисели краставички и печени чушки.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 300 г папуда
- 3 с. л. зехтин
- 1 глава червен лук, ситно нарязан
- 4 скилидки чесън, нарязани
- 100 г луканка, тънко нарязана, по желание
- 4 печени чушки, нарязани
- 2 щипки пушен червен пипер, по желание
- 1 ч. л. прясна мащерка
- 4-5 кисели краставички, нарязани на кръгчета
- 2 арабски питки, тортили или ръчни кори за баница
- 200 г кашкавал, едро настърган
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Папудата се измива и се слага да ври на силен огън 5 мин. Отцежда се, залива се със студена вода и пак се слага да заври. Отстранява се от огъня и се оставя за 2 часа. Отцежда се, залива се със студена вода, добавя се 1 с. л. зехтин и се вари около 50 мин. на тих огън, докато омекне. Отцежда се.
- 2.
Останалият зехтин се загрява и в него се слагат лукът и чесънът, разбъркват се 4-5 мин. на умерен огън. Добавя се луканката, разбърква се, докато стане ароматна, прибавят се чушките и пушения пипер. Слага се мащерката. Всичко се посолява на вкус и се подправя с черен пипер. Разбърква се с краставичките.
- 3.
Арабските питки се запичат на 180° С около 10 мин., докато леко се зачервят и станат хрупкави. Охлаждат се и се начупват на парчета.
- 4.
На дъното на тавичка се сипва папудата и отгоре и отстрани се подреждат парчетата питка. Поръсва се с настъргания кашкавал. Запича се във фурна, загрята на 200° С, докато се стопи кашкавалът и леко се зачерви.