Начало За нас Реклама Контакти

Папуда с кашкавал на фурна

Снимка за Папуда с кашкавал на фурна
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Папуда, бебредже или рогльо - тази забравена родна земеделска култура има неповторим вкус, който позволява да се комбинира с любими български неща като луканка, кисели краставички и печени чушки.

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  • 300 г папуда
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 глава червен лук, ситно нарязан
  • 4 скилидки чесън, нарязани
  • 100 г луканка, тънко нарязана, по желание
  • 4 печени чушки, нарязани
  • 2 щипки пушен червен пипер, по желание
  • 1 ч. л. прясна мащерка
  • 4-5 кисели краставички, нарязани на кръгчета
  • 2 арабски питки, тортили или ръчни кори за баница
  • 200 г кашкавал, едро настърган
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Папудата се измива и се слага да ври на силен огън 5 мин. Отцежда се, залива се със студена вода и пак се слага да заври. Отстранява се от огъня и се оставя за 2 часа. Отцежда се, залива се със студена вода, добавя се 1 с. л. зехтин и се вари около 50 мин. на тих огън, докато омекне. Отцежда се.

  • 2.

    Останалият зехтин се загрява и в него се слагат лукът и чесънът, разбъркват се 4-5 мин. на умерен огън. Добавя се луканката, разбърква се, докато стане ароматна, прибавят се чушките и пушения пипер. Слага се мащерката. Всичко се посолява на вкус и се подправя с черен пипер. Разбърква се с краставичките.

  • 3.

    Арабските питки се запичат на 180° С около 10 мин., докато леко се зачервят и станат хрупкави. Охлаждат се и се начупват на парчета.

  • 4.

    На дъното на тавичка се сипва папудата и отгоре и отстрани се подреждат парчетата питка. Поръсва се с настъргания кашкавал. Запича се във фурна, загрята на 200° С, докато се стопи кашкавалът и леко се зачерви.
     

Галерия
Подходящи типове вина
Март 2015
Още подобни рецепти
Коментари