Папардели от коприва с морски кефал и аспержи
Морският кефал е много подценявана риба, но нежното му бяло месо е истинско и приятно предизвикателство за сетивата, особено в тази рецепта, създадена от шеф Пламен Петров.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за пастата:
- 200 г пшеничен грис за паста
- 100 г бяло брашно
- 50 г попарена и смляна на пюре коприва
- 3 жълтъка
- 1 яйце
- сол
- бял пипер
- индийско орехче
- 15 мл зехтин
- за соса:
- 450 - 500 г морски кефал
- 30 мл зехтин
- 35 - 40 г зелени аспержи
- 80 - 100 г чери домати
- 30 - 40 мл бяло вино
- 400 - 500 мл бульон от миди или зеленчуков бульон
- 1 щипка шафран
- 2 скилидки чесън
- 150 мл сметана за готвене 35%
- сол и черен пипер на вкус
- магданоз и копър за поръсване
-
масло
Начин на приготвяне
- 1.
За пастата от всички продукти се омесва гладко тесто и се оставя на хладно място за около 30 мин., покрито с прозрачно фолио или влажна памучна кърпа, за да се отпусне. След това се разточва и се нарязва на широки ленти (1 - 1,5 см), поръсва се грис и се съхранява в хладилник, без да се завива с найлон, тъй като в противен случай се овлажнява и се слепва. Може да се покрие с хартия за печене
- 2.
Кефалът се почиства от люспите и вътрешностите, измива се и се филетира с помощта на тънък и дълъг нож. Кожата се запазва, а ако има остатъчни костици, се отстраняват с пинсета. Посолява се леко и се нарязва на парчета.
- 3.
Аспержите се обелват до половината на стъблото и се измиват със студена вода, за да се отстрани пясъкът по връхчетата. След това се попарват за около минута в кипяща и подсолена вода. Веднага се потапят в студена вода с лед и се нарязват на малки парченца, като връхчетата се оставят цели.
- 4.
В предварително загрят тиган се слагат зехтинът и скилидките чесън, леко смачкани с широката част на ножа. Чесънът се отстранява, след като се запържи до златисто. Прибавят се аспержите, чери доматите, нарязани на две, и рибата, като се поставя от страната на кожата. Може филетата леко да се поръсят с бяло брашно, за да се избегне залепването им. След като кефалът се позапържи леко, се добавя бялото вино и накиснатият в него за около 5-6 мин. шафран. Изчаква се да изври и се прибавят бульонът, сметаната и подправките. Температурата се намалява и се оставя да къкри до готовност.
- 5.
Пастата се вари в умерено вряща вода, предварително подсолена с морска сол, за около 3-4 минути, като внимателно се разбърква от време на време с помощта на дървена или пластмасова лъжица. Сварената паста се изцежда и се прибавя към соса, варят се заедно около 1 минута и след това се прибавят охладеното масло, малко зехтин, магданозът и копърът, нарязани на ситно. Разбърква се до сгъстяване на соса. Сервира се веднага.