Панирани калмари alla romana
Класическа рецепта, която е колкото лесна за приготвяне, толкова и съблазнителна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг туби от калмари
- 1 лимон
- 1 дафинов лист
- 1 скилидка чесън, нарязана на кръгчета
- 2 яйца
- 3 с. л. царевично брашно
- 100 г брашно
- ½ ч. л. сол
- 1 щипка сода бикарбонат
- 200 мл бира или газирана вода
- 5 кубчета лед
- 3 с. л. царевично нишесте за панировката
- 3 с.л. нишесте за овалване
- 500 мл олио за пържене
- резени лимон за сервиране
Начин на приготвяне
- 1.
Калмарите се почистват и се нарязват на кръгчета. Заливат се със сока от лимона, добавят се дафиновият лист и чесънът и се оставят да се мариноват 30 мин. в хладилника.
- 2.
Яйцата се разбиват и се смесват с брашното, солта и содата. Постепенно с разбъркване се прибавя бирата. Слагат се ледът и нишестето
- 3.
Олиото се загрява в дълбок съд на 185° С.
- 4.
Калмарите се подсушават, овалват се с царевичното нишесте, изтупват се, топват се в панировката и се слагат в загрятото олио. Пържат се до светлозлатист цвят, изваждат се и за да останат хрупкави, се отцеждат върху решетка, под която е поставена кухненска хартия. Сервират се горещи с резени лимон.